Завершив свою роботу Львівський безпековий форум 2018, який тривав за участю заступника Голови Верховної Ради Оксани Сироїд. Під час фінальної дискусійної панелі його учасники підбили підсумок кількаденного діалогу. Говорили також про те, що варто зробити нашій країні для того, щоб посилити свою безпеку, і визначилися із зобов’язаннями, які готові взяти на себе впродовж року, що передуватиме наступному форуму.

Не дайте «відвернути свою увагу»

Коли країна перебуває в стані війни, дуже легко сказати в безпековому контексті — фінансуйте армію, зауважували експерти. Водночас, від різних промовців часто лунали такі запитання: чому проблема Азовського моря так довго розвивалася, а світова спільнота про це мало чула від українського командування, чому постійно відбуваються вибухи на складах боєприпасів, які підривають не таємні агенти чи дрони, як витрачається бюджет на оборону... Акцентували увагу також на тому, що на нас чекають вибори, а росіяни намагатимуться втручатися у цей процес. «Не дайте відвернути свою увагу, як вдалося це зробити в США», — зауважували американці, звертаючись до пригоди з літієм. Жодна країна, в умовах кризи геополітичної, конституційної та фінансової не може бути сильною, зауважували вони. Відтак, наголошували: те, що нам вдалося пройти — це досвід, який може бути корисним для світової спільноти. Міжнародним політикам і військовій спільноті варто почути, побачити і запозичити наш досвід, бо «ми знаємо таке і можемо пронюхати таке, чого інші не можуть».
У тому, що розвиток України дуже важливий для розвитку Європейського Союзу, переконаний, наприклад, член правління Фонду Ярла Хяльмарсона (Швеція) Крістіан Холм Беренфельд. Він наголосив на тому, що нам ще багато чого потрібно втілити — побороти корупцію, олігархізацію, забезпечити продовження реформ. Фахівець акцентував увагу на необхідності виростити нову генерацію законодавців і на важливості того, щоб вони виходили з генерації Майдану. Водночас, упевнений експерт, міжнародні партнери мають продовжувати підтримувати ті позитивні зрушення, які вже є в нашій країні. «Потрібно називати речі своїми іменами, — наголосив він. — Нема діяльності Росії, є — агресія, анексія, є злочинні дії. Ми будемо підтримувати санкції проти Росії, доки вони не навчаться поводитися і коритися демократичним принципам та стандартам, не почнуть жити, поважаючи європейське законодавство і не перестануть переслідувати інших і навіть своє власне населення». Після 12 років роботи в парламенті Крістіан Холм Беренфельд його покинув. Каже, далі працюватиме в інших форматах і наголошує: важливо, щоб різні політичні форуми й далі обговорювали такі питання, як Україна, Східна Європа, анексія Криму.
На думку старшого наукового співробітника Німецького фонду Маршала (Бельгія) Бруно Лете, нині пріоритетом для України залишається внутрішня політика: «Все починається там. І там завершується. Від цього залежать стосунки з НАТО та з іншими трансатлантичними партнерами». Він наголошує на необхідності продовжувати працювати над модернізацією країни. «Доведіть собі й світові, що можете виконати свої обіцянки, — акцентував Б. Лете. — Фонд Маршала готовий і надалі допомагати вам у цьому». Фахівець запевнив у готовності й надалі підтримувати розвиток громадянського суспільства і висловив переконання в тому, що економічні стосунки і бізнес є ключовою складовою нашого політичного успіху.

Путінський режим — не дорівнює Росії

Подібної думки дотримується й заступник голови департаменту Європейського і трансатлантичного діалогу Фонду Ганса Зайделя (Німеччина) Хеннінг Зангер. На його думку, Україні необхідно підсилити лобі себе серед країн-партнерів і паралельно втілювати трансформації в рамках самої країни. «До проведення виборів потрібно зробити все для того, щоб переконатися, що це буде свято демократії, — наголосив він. — Спробуйте показати світу, що можете далі йти тим шляхом. Це переконає тих, хто скептично ставиться до результатів України». Він зауважив: пропонуватиме, щоб фундація фонду Ганса Зайделя співорганізовувала менші події і зустрічі, пов’язані з безпековою тематикою: «Нам потрібно мати зв’язок із законодавцями, з тими, хто приймає політичні рішення», — наголосив фахівець. Він висловив сподівання на те, що в майбутньому на форумі будуть і ті, хто виступає скептиками «українських подій». «У мене склалося враження, що українські політики часто намагаються зобразити все в чорно-білих кольорах, — підкреслив Хеннінг Зангер. — Принаймні під час переговорів з німецькими політиками. Німецьку сторону не вдасться переконати взагалі не підтримувати стосунків із російськими політиками. Це не реально і це доведеться прийняти і спробувати знайти інший підхід. Путінський режим не дорівнює Росії, там теж є громадянське суспільство, тому представників Росії варто сюди покликати, а також скептиків українського пакета реформ. Щоб вони побули тут і взяли участь в обговоренні».

Стати суперсилою в Чорноморському регіоні

Свій варіант оптимістичного розвитку подій, підбиваючи підсумки форуму, запропонував і генерал-лейтенант американської армії у відставці (США) Бен Ходжес. На його думку, Україна має стати суперсилою в Чорноморському регіоні, адже має для цього потенціал. «Ви маєте ідеальне положення, щоб зіграти важливу роль у транспортуванні та перевезеннях», — сказав політик. Він акцентував увагу на тому, що ми ніколи не зможемо покращити внутрішній розвиток, якщо не удосконалимо нашу інфраструктуру і не зможемо напряму долетіти до Львова, Одеси чи Маріуполя. Розвиток міжнародних перевезень допоможе країні стати центром, як нині кажуть — хабом, у Чорноморському регіоні. Мовляв, Захід зацікавлений у тому, щоб ми монополізували цей регіон і це, фактично, стане реальною протидією Російській Федерації.
Підсумовуючи виступи, заступник Голови Верховної Ради, співголова Львівського безпекового форуму 2018 Оксана Сироїд взяла на себе зобов’язання організовувати менші паралельні події в рамках форуму. Мовляв, так тема звучатиме протягом цілого року, а не лише тоді, коли триватиме форум. «Мені здається, що в нас були дві чудові дискусії, які потребують більш детального висвітлення — це панель, присвячена енергетичній безпеці і, звісно, регіону Чорного моря. Тому зроблю все, щоб ці питання були включені до наступної події», — наголосила вона.
Львівський безпековий форум цього року закрито. Але тем, порушених на ньому, вистачить для роздумів і ще не на одну публікацію. У наступному номері «Голосу України», наприклад, читайте репортаж із заходу, який дасть змогу відчути атмосферу, в якій міжнародні експерти намагалися віднайти найкращий шлях для гарантування безпеки не тільки для нашої країни, а й у глобальному вимірі.

Фото з сайту https://zik. ua