У ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» відбувся Міжнародний науково-практичний форум «Стан і перспективи застосування біотехнологічних методів відтворення у вівчарстві і козівництві. Досвід Канади».

Його організаторами виступили відділення «Технології виробництва та переробки продукції тваринництва» коледжу, компанія «BODA GENETICS» (Канада), громадська спілка «Вівчарство та козівництво України» та ГО «Асоціація козівників України».

«Розширення міжнародного співробітництва в освітній галузі — важливий крок до європейської та світової інтеграції України. Така взаємодія забезпечить формування нового покоління, здатного успішно реалізувати свій потенціал у світовій спільноті», — зазначив директор коледжу Володимир Альохін (на знімку).

У роботі форуму взяли участь понад 20 учасників з України та Канади, серед них: представники компанії «BODA GENETICS» Інна Еріксон і Роб Макдоналд, голова ГО «Асоціація вівчарів» Василь Стефурак, голова ГО «Асоціація козівників України» Наталія Якименко, голова правління ГС «Вівчарство та козівництво України» Мар’ян Троцький, керівник аналітичного центру «Аграрний союз України» Лариса Старикова.
Дискусію присвятили питанням ввезення репродуктивного матеріалу із Канади в Україну, підготовки фахівців з репродуктивної біотехнології з використанням іноземного досвіду, сертифікації племінних (генетичних) ресурсів, залучення фермерських господарств України до програми ембріо-трансплантації.
Іноземні гості розповіли про можливості підвищення продуктивності овець і кіз завдяки застосуванню сучасних генетичних, селекційних та біотехнологічних методів.
У межах форуму було підписано Меморандум про співробітництво з фермерським господарством «Татусеві Кізоньки» з метою створення на базі коледжу «Експериментального навчально-практичного центру з підготовки та перепідготовки фахівців переробки продукції тваринництва». Його створення дасть змогу розробляти та впроваджувати в навчальний процес інноваційні методики і практики, новітні технологічні стандарти з переробки продукції тваринництва, забезпечить високу якість професійної підготовки фахівців.
Про шляхи розвитку галузі говорили й під час семінару для керівників відокремлених підрозділів Національного університету біоресурсів і природокористування України «Реалії та перспективи функціонування закладів вищої освіти в контексті нових вимог Закону України «Про освіту». Йшлося про запровадження інновацій в аграрній сфері та сучасних підходів до навчання. Як наголосила в. о. директора Науково-методичного центру «Агроосвіта» Тетяна Іщенко, дуальна система професійної освіти, що передбачає поєднання теорії та практики, набуває великого суспільного значення.
Керівники навчальних закладів завдяки семінару мали нагоду обмінятися досвідом та поспілкуватися. Вони відзначили покращення стану матеріально-технічної бази коледжу та активне впровадження інноваційних технологій у навчальний процес. Цьому сприятиме і підписання Меморандуму про співпрацю із литовськими колегами. Свої підписи в документі поставили директор коледжу Володимир Альохін та засновник ТОВ «РОВАС Україна» Лінас Малишко. Сторони розроблятимуть та впроваджуватимуть нові підходи до викладання та практичної підготовки студентів. Така співпраця сприятиме вдосконаленню системи стандартів та методик викладання технічних дисциплін та формуванню в студентів практичних навичок з питань механізації та електрифікації. У межах відповідних домовленостей група студентів Немішаївського коледжу вже виїхала на практику до Вільнюса.

Антоніна КОСТРОМСЬКА.

Київська область.