ЛИСТИ З ДОНЕЦЬКА

 

У відомого поета Б. Окуджави є доволі примітний вірш:
«В Римской империи 
времени упадка
сохранялась видимость 
твердого порядка.
Цезарь был на месте, 
соратники рядом,
жизнь была прекрасна, 
судя по докладам».

Це дуже нагадує ситуацію в сьогоднішній Росії. У державі начебто не тільки зберігається, а й навіть десь зміцнюється порядок. Однак дедалі частіше утворюються дірки. Дуже показова щодо цього космічна програма. 
Можна, звичайно, все списати на техніку: мовляв, з нею всяке трапляється. Але справа в тому, що вся Росія нагадує космічний корабель із дірою. На вигляд начебто все в порядку, а повітря втікає. Повітря свободи. Нещодавно утворилася ще одна діра — Українська церква відділилася від РПЦ, що спричинило шквал обурення в Кремлі. Ще б пак — розвалюється надія пристебнути Україну до Росії.
Але щоб населення не розчарувалося в цезарі, Росія, як усі колишні імперії, активно озброюється й нахабно захоплює чужі землі, переважно в малих і слабких держав, оголошуючи ці території споконвіку російськими.
Однак кожна грамотна людина знає, що якщо в системі з’являється дірка, вона сама собою не закривається, а тільки розширюється, хоч скільки її латай. В історії Росії це вже траплялося.
А починається завжди з того, що іржа роз’їдає громадську систему. Путін закручує гайки, латає дірки, зміцнюючи владу й порядок, але не можна однією рукою наводити порядок і дисципліну, а іншою робити навпаки. А в Путіна саме такий метод керівництва країною. Він робить вигляд, що запекло, на смерть бореться з корупцією: але водночас одних саджає на лаву підсудних, а іншим усе сходить з рук за відомою приказкою: своїм — усе, а іншим — закон. Згадаємо хоча б не таку давню справу екс-міністра оборони Сердюкова, котрий вкрав мільярди рублів. На нього навіть кримінальну справу не завели, звалили все на його подругу Васильєву, яку начебто засудили, але вона навіть не доїхала до виправної колонії, як її наздогнала постанова про амністію.
Або взяти начальника однієї з російських митниць такого собі Захарченка, який накрав аж заледве не 9 мільярдів рублів. Щоправда, його заарештували й тепер іде слідство. Але водночас постає запитання: хіба ніхто не знав і не помічав його хабарництва? Кажуть, що крадені гроші в нього займали цілу кімнату. Запитується, хіба на митниці нічого не знали про його злодійство? Просто вважали це звичайною справою, схоже, чекали, поки він накраде стільки, що гроші не помістяться у квартирі.
Такий стиль життя по-путінськи. Зате в державі є видимість цілковитого порядку.

Петро ШУМОВ.
Мал. Віктора СТАРОВА.

Донецьк.