Народні депутати Роберт Горват (БПП), Василь Петьовка (група «Воля народу») та Валерій Лунченко («Народний фронт») направили до Прем’єр-міністра депутатський запит із вимогою заборонити імпорт в Україну російських автомобілів.
«У парламенті триває підготовка до другого читання законопроектів № 8487 та № 8488, що покликані врегулювати ситуацію із ввезенням та використанням на території України вживаних авто на іноземній реєстрації. Чимало з тих пропозицій, що надійшли до згаданих проектів, стосуються, поміж іншого, підвищення ставок акцизного податку на імпорт легкових транспортних засобів із Росії. Натомість ми з Василем Петьовкою та Валерієм Лунченком вважаємо, що потрібно не обмежувати, а повністю заборонити імпорт транспортних засобів з країни-агресора, а тому звернулися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із пропозицією внести транспортні засоби, що походять із Російської Федерації до переліку товарів, які є забороненими до ввезення на митну територію України. Ми з колегами вважаємо такі дії доречними та логічними в нинішніх умовах», — написав Роберт Горват на своїй сторінці у Фейсбуці.
Аргументуючи свій запит, депутати наводять статтю 29 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність», в якій передбачено: в разі, якщо інші держави, митні союзи або економічні об’єднання обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть застосовуватися адекватні дії.
Серед таких дій є застосування повної заборони (повного ембарго) на торгівлю. А частиною 11 цієї статті визначено: якщо дискримінаційні або недружні дії щодо України застосовуються державою, визнаною Верховною Радою державою-агресором (державою-окупантом), заходи у відповідь, визначені частиною 3 цієї статті, можуть застосовуватись за рішенням Кабміну.
Крім того, в документі наголошується, що до обранців надходять численні звернення від підприємств української автомобілебудівної промисловості про необхідність обмежити імпорт транспортних засобів походженням із Російської Федерації. «Адже впродовж останніх років українська галузь автомобілебудування перебуває у стадії затяжної кризи, — зауважують депутати. — Виробництво зменшується за всіма категоріями. Водночас станом на липень поточного року в Україну з РФ було імпортовано транспортних засобів на загальну суму 59 мільйонів доларів США, що на 14 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року».
Водночас парламентарії наголосили на необхідності продовжити дію постанов Кабміну № 1146 «Про ставки ввізного мита стосовно товарів, що походять з Російської Федерації» та № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації». Адже вони мають втратити чинність уже з 1 січня 2019 року.

Олена РОМАШКІНА.