У Верховній Раді презентували результати ювілейного, десятого опитування народних депутатів щодо здійснення парламентом його функцій: законодавчої, контрольної та представницької. А також щодо взаємодії Верховної Ради з інститутами громадянського суспільства. Презентація відбувалась у рамках щомісячної координаційної зустрічі представників проектів міжнародної технічної допомоги (IPTAC).

Керівник секретаріату з питань запобігання і протидії корупції Юрій Сорочик, народний депутат Ігор Попов та директор Програми USAID «РАДА» Ігор Когут.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Мета таких зібрань — організувати дискусії представників проектів міжнародної технічної допомоги, міжнародних організацій, представництв іноземних місій в Україні та народних депутатів щодо актуальних питань та викликів, які постають на шляху реформування системи органів державної влади в Україні.
Власне, розроблене Програмою USAID «РАДА» дослідження здійснював Київський міжнародний інститут соціології у травні—жовтні 2018 року. Зазвичай опитування проводять двічі за каденцію — на початку і наприкінці. Проте трапляються й винятки, адже інколи парламент достроково припиняє повноваження. Цього разу було опитано 110 народних депутатів. Понад половина з них були обрані до парламенту вперше, а 32 відсотки брали участь у попередніх дослідженнях.
Презентуючи результати опитування, директор Програми USAID «РАДА» Ігор Когут, зокрема, зауважив, що основною функцією парламенту депутати визнали законодавчу. Насамперед стосовно ухвалення законів щодо відповідності українського законодавства правовим стандартам ЄС. Водночас, як і в попередніх опитуваннях, основним завданням комітетів було визначено аналіз переваг та недоліків законопроектів. Крім того, більшість обранців зазначили, що нинішня юрисдикція комітетів є достатньою.
Істотно поліпшилось (99 відсотків респондентів) ставлення депутатів до відкритих парламентських слухань щодо законопроектів як інструменту впливу виборців на законодавчий процес. Народні обранці вказали також на важливість усіх інструментів парламентського контролю, наголосивши водночас на необхідності підвищення впливу Рахункової палати.
Більшість опитаних також відзначили важливість та високу якість роботи проектів міжнародної технічної допомоги, насамперед USAID.
Проте деякі результати дослідження у самих народних депутатів викликали здивування. Зокрема, народний депутат Ігор Попов здивований тим, що його колеги задоволені нинішньою юрисдикцією комітетів. «Для мене дивно, що її визнали достатньою. Як на мене, її потрібно розширювати так само, як і контрольну функцію парламенту загалом», — сказав він. Депутат нагадав, що досі не ухвалено проект закону про Тимчасові слідчі комісії, який би дуже допоміг у роботі Верховної Ради. До того ж представники виконавчої влади, за словами І. Попова, не дуже охоче приходять на комітети. Не вдоволений обранець і реагуванням чиновників на депутатські запити: «Як на мене, все більше ігнорування, і все більше відписок».
Окремо парламентарій зауважив, що потрібно перенести тривалий розгляд законопроектів до другого читання хоча би частково у комітет. Йдеться, зокрема, про ті правки, які точно не пройдуть: «Нині ми працюємо над Виборчим кодексом. Якщо його винести в зал — обговорення займе два пленарні тижні. Хоча ми розуміємо, реальна дискусія триватиме півдня, а решта часу — це відпрацювання регламентної норми». Тож комітет, на думку обранця, у цьому питанні міг би взяти на себе роль центру з прийняття рішень.
Проте щодо самої виборчої реформи, то вона, на думку обранця, навряд чи буде втілена. «Депутати, згідно з дослідженням, ефективно працюють в округах і це є свідченням того, що виборча система не буде змінена», — сказав він, наголосивши, що потрібно додатково дослідити ефективність і способи витрачання депутатської субвенції на округи. «Тим паче, що на 2019 рік сума закладається більша, ніж на нинішній рік», — зауважив він. Окремо І. Попов акцентував увагу на діяльності міжнародних партнерів, назвавши її дуже важливою і необхідною. «Без них ми не впораємося», — констатував він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.