м. Київ                                                                                                        17 жовтня 2018 року

Національна академія наук України в особі Президента НАН України академіка НАН України Патона Бориса Євгеновича, з одного боку, і Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в особі Першого заступника Голови Комітету Співаковського Олександра Володимировича, з іншого боку, які далі іменуються Сторони, з метою налагодження довгострокового взаємовигідного співробітництва, усвідомлюючи необхідність всебічного сприяння формуванню та реалізації державної науково-технічної політики, підвищенню ролі науки у забезпеченні прогресивних перетворень в країні, вважають за необхідне укласти цей Меморандум про співробітництво.
Стаття 1
Сторони погодилися розглядати їхнє співробітництво як інструмент створення та реалізації законодавчої бази ефективної державної науково-технічної політики шляхом активного залучення вчених НАН України до розроблення та експертного оцінювання проектів законодавчих актів у сфері наукової, науково-технічної, інноваційної та освітньої діяльності.
Стаття 2
Сторони в межах своєї компетенції надаватимуть відповідним структурам пропозиції щодо запровадження ініціатив, спрямованих на розвиток співробітництва між ними.
Стаття 3
Сторони сприятимуть організації та проведенню конференцій, візитів, зустрічей, семінарів, круглих столів тощо з тематики, що становить взаємний інтерес, в тому числі запрошуватимуть до участі в цих заходах представників іншої Сторони.
При здійсненні співробітництва у відповідності з цим Меморандумом Сторони в разі необхідності можуть створювати робочі групи для розроблення рішень, що мають на меті покращення умов для ведення законотворчої діяльності та підготовки експертних висновків і рекомендацій.
Стаття 4
Сторони сприятимуть обміну інформацією, реалізації спільних ініціатив, участі у спільних прес-конференціях і публікаціях та здійсненню інших взаємовигідних форм співробітництва.
Стаття 5
Зміни або доповнення до цього Меморандуму можуть вноситися за письмовою згодою Сторін.
Стаття 6
Цей Меморандум укладається на три (3) роки і поновлюється автоматично в разі відсутності заперечень з боку Сторін.
Меморандум набуває чинності від дати його підписання. Кожна із Сторін може в будь-який час припинити його дію, письмово повідомивши про це іншу Сторону. У такому разі Меморандум втрачає чинність через 90 днів від дати такого повідомлення.
Цей Меморандум складено у двох примірниках українською мовою, при цьому усі примірники мають однакову юридичну силу.

Президент Національної академії наук України Б.Є. Патон.                                                                                                                                       

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України  з питань науки і освіти О.В. Співаковський.