На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу. Він висловив сподівання на те, що відповідний законопроект ухвалять у парламенті. «Це важливо. Він стимулює, мотивує вкладати у виробництво, а не виймати гроші з обороту і виводити їх за кордон», — наголосив глава держави. За його словами, на обговорення з приводу запровадження такої ініціативи з Міжнародним валютним фондом витрачено чимало часу. Більше говорили хіба що під час урядових дебатів про тарифи. «Від тотального заперечення цієї реформи, від категоричного «ні», на щастя, Міжнародний валютний фонд перейшов до її певного сприйняття», — зазначив Президент.

Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко та Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

На думку П. Порошенка, тепер належить знайти прийнятну модель для уряду, Мінфіну, профільного парламентського комітету, для міжнародних партнерів і українського бізнесу. Необхідно буде врахувати ключові питання — бюджетні ризики, компенсатори тощо. Він зауважив, що представники бізнесу хочуть долучитися до переговорної групи з міжнародними фінансовими організаціями, а також до обговорень, які відбуватимуться у комітеті та на круглих столах, для того, щоб донести свою аргументацію. Президент таку ініціативу підтримав.
Глава держави заявив: «Глибоко переконаний у економічній ефективності та корисності цього податку для прискорення економічного розвитку». І висловив сподівання, що закон буде ухвалено. «Маємо вірити в перемогу, — сказав Петро Порошенко. — Політика — це мистецтво можливого. Не можу назвати строки, але впевнений, що разом вийдемо на ухвалення закону про податок на виведений капітал як ключову реформу для прискорення економічного зростання».
Водночас Президент наголосив на важливості двох інших законів, підписаних ним днями. Йдеться про зміни до низки законодавчих актів, які стосуються відновлення кредитування та вдосконалення функціонування фінансового сектору. «Влада повинна розчищати шлях для відновлення економіки, —сказав глава держави. — А економічний розвиток неможливий без фінансового ресурсу. Для бізнесу важливим є подальше удосконалення механізмів функціонування фінансового сектору».
Коментуючи зміни, які стосуються функціонування фінансового сектору, він наголосив, що відтепер визначатиметься новий порядок формування складу наглядових рад, забезпечуватиметься прозорість діяльності державних банків, які становлять більшу частину фінансово-банківського сектору. «Більшість у цих радах повинні становити незалежні члени — незалежні директори, — зазначив П. Порошенко. — Абсолютна західна прозора і ефективна практика. Ніхто більше не зможе натиснути на банк для того, щоб отримати політично або корупційно вмотивований кредит».
Під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу Петро Порошенко констатував, що нині нашій країні вдалося вивести економіку з кризового стану й досягти стійкого відновлення економічного зростання. «Ми вийшли майже на чотири відсотки, — зауважив він. — Проте суспільству потрібні не цифри, а якісні зрушення в рівні життя людей». За його словами, такі зрушення нерозривно пов’язані з якісними змінами бізнес-середовища. Вони можуть стати передумовою для створення нових робочих місць, зростання доходів працюючих, модернізації секторів вітчизняної економіки, збалансованості бюджету, валютної та цінової стабільності. А отже, наголосив Президент, наш орієнтир — створення в Україні бізнес-середовища, насправді дружнього для бізнесу і мотивуючого до розкриття підприємницького потенціалу, інвестування, стратегічно орієнтованого розвитку країни. Крокуючи в цьому напрямку, влада розраховує на соціальну відповідальність бізнесу й на його роботу винятково у легальному правовому полі, зазначив Петро Порошенко. Саме прозорість дає змогу продемонструвати чесну і добросовісну конкуренцію та прибрати неконкурентні переваги тіньової економіки. Однак не менш важливою на цьому шляху є постійна відкритість до діалогу уряду й глави держави.
«Кроки з покращення інвестиційного клімату мають супроводжуватися продовженням політики легалізації зайнятості та зростання заробітних плат», — вважає Президент. Саме це дасть змогу підвищувати пенсії. Нині, за його словами, майже 4,5 мільйона осіб у нашій країні працюють на мінімальну заробітну плату. Водночас роботодавці дедалі частіше скаржаться на дефіцит робочої сили. На думку Петра Порошенка, повертатися до «залізної завіси» зразка Радянського Союзу нині неможливо, тому підвищення зарплат всередині країни — єдиний вихід із ситуації.

Вл. інф.