У Львові понад 70 малих приватних підприємств і товариств з обмеженою відповідальністю зі сходу, а точніше — з Донецької та Луганської областей, беруть участь у виставці «Схід-Експо», яка відбувається у рамках дводенного XVIII Міжнародного економічного форуму «Львівщина — хаб можливостей». Організатором заходів виступила Львівська обласна держадміністрація, а підтримку у проведенні виставки забезпечили Програма розвитку ООН в Україні, уряди Польщі, Японії та США.

 

Голова Львівської ОДА Олег Синютка, Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів і координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані.

Відкривав обидва заходи Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Він нагадав слова блаженнішого Любомира Гузара, що країну роз’єднують на схід і захід політики, а насправді вона ділиться на тих, хто любить Україну і хто її не любить. Що ж стосується економічної складової, то, за словами С. Кубіва, міжнародний форум, який сьогодні об’єднує декілька тисяч відвідувачів і учасників (лише міжнародних партнерів — понад 20), є підтвердженням економічного зростання України. «До кінця року ми очікуємо зростання ВВП більш як на 3 відсотки», — спрогнозував перший віце-прем’єр.
С. Кубів нагадав, що цьогоріч у світовому рейтингу легкості ведення бізнесу Україна піднялася на п’ять позицій і посідає 71-ше місце. За його словами, стабільно зростає експорт. Зокрема, за 8 місяців цього року він становив 31 мільярд доларів. У географічному розрізі збільшення експорту товарів за вказаний період відбулося до країн Америки — на 30,4 відсотка, Європи — на 18,6, Азії — на 10, СНД — на 4,4, Африки — на 2,9.
Голова Львівської ОДА Олег Синютка уточнив, що зростання зовнішньої торгівлі відбувається передусім за рахунок десяти областей, серед яких Львівщина — у когорті лідерів. Виступаючи на відкритті форуму, О. Синютка запевнив, що кожен бізнесмен, який не інвестує у цей регіон, втрачає прибутки.
Голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту Ярослав Дубневич накреслив пріоритети розвитку інфраструктури регіону. Зокрема, він наполягає на продовженні побудови європейської залізничної колії до Львова, що позитивно вплине на збільшення інвестицій. Також на черзі — добудова окружної дороги довкола обласного центру та продовження ремонту доріг між районними центрами.
Проте найважливішим завданням форуму та «Схід-Експо» було зміцнити економічні й особисті контакти між підприємцями зі сходу та заходу.
«Такий захід Програма розвитку ООН підтримує вже вдруге. Схожі виставки відбулися у трьох містах України — Краматорську, Сєверодонецьку та Києві. Їхнім результатом, що особливо приємно, стали численні контракти, укладені і всередині країни, і з зарубіжними партнерами», — розповіла координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані. На такі само результати очікують і нині, адже Львівський форум уже зібрав рекордну кількість учасників.
За словами голови Донецької ОДА Олександра Куця, виставка «Схід-Експо» для підприємців регіону вже стала доброю традицією: «Сьогодні презентують цілу низку товарів — від кераміки та екопродуктів до промислових виробів, ІТ-технологій, 3D-принтерів та іншого». А в. о. голови Луганської ОДА Сергій Філь запевнив, що такий захід є вкрай необхідним і має майбутнє: «Луганська область бере участь у такому заході втретє. Без перебільшення хочу сказати, що це — найкращий майданчик, який є сьогодні в Україні. Наші регіони нині переживають не найкращі часи, але ми всі шукаємо можливості для підтримки малого та середнього бізнесу й залучення інвестицій».
Залишається сподіватися, що контракти, які обіцяють підприємцям, таки будуть укладені, а «Схід-Експо» перетвориться на масштабний міжнародний проект відновлення східних областей.

Тетяна ПАСОВА.
Фото автора.

Львів.