З учорашнього дня ціна на газ для українців зросла на 23,5 відсотка. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України. Відтепер населення платитиме 8550 гривень за тисячу кубометрів блакитного палива. Автоматично зростуть і ціни на комунальні послуги, в яких задіяна газова складова, — опалення і гарячу воду. Ймовірно, споживачі отримають платіжки з новими тарифами в грудні. Приблизно сума оплати за «теплий сервіс» збільшиться на 12—20 відсотків залежно від постачальника послуг.
Уряд усіляко виправдовується за ухвалене непопулярне рішення. Мовляв, таку ціну «усім нам» доводиться платити, щоб продовжити співробітництво з МВФ і отримати черговий кредитний транш. Водночас Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив: усі сім’ї, які справді потребують субсидій, будуть ними забезпечені.
Ще до ухвалення «газового рішення» умови отримання субсидії зробили жорсткішими, увівши нові вимоги для отримувачів. Тим самим уряд сподівався мінімізувати статтю бюджетних видатків на комунальні дотації для населення, розраховуючи на 4 мільйони субсидіантів. Нагадаємо, у проекті держбюджету-2019 передбачено 55 мільярдів гривень на ці потреби. Однак зі збільшенням тарифу на газ кількість здобувачів явно зросте. І вже з уст чиновників звучить цифра в сім мільйонів сімей, які потребують допомоги держави.
Як пояснив Володимир Гройсман, ухвалення непопулярного рішення на вимогу міжнародних кредиторів давалося непросто. Мовляв, ніхто (крім МФВ, звичайно) не хотів підвищувати ціну на газ. «Ми починали переговори з того, щоб вирівняти ціни на 60 відсотків. Підвищити від діючої ціни на 60 відсотків, але ми внаслідок наших переговорів знайшли інший підхід. І ціни з 
1 листопада на газ зростуть лише на 23,5 відсотка», — заявив він постфактум на засіданні Кабміну. І пообіцяв (укотре), що більше ціна не зростатиме... до кінця опалювального сезону.
Раніше Кабінет Міністрів опублікував постанову, що передбачає зростання ціни на газ для населення в три етапи, повідомляє «Економічна правда». Однак незабаром цей документ зник з офіційного сайту КМУ. За підрахунками ЕП, подальше поетапне підвищення газової ціни для населення має такий вигляд: з 1 травня 2019 року по 31 грудня 2019-го — приблизно 9851,66 гривні за 1 тис. куб м., але вже з 1 січня 2020 року «ринкова» ціна на газ для населення за умови збереження показника базової ціни становитиме приблизно 12313,85 гривні.
«Це необхідно для встановлення паритету цін на газ для населення і промисловості. З 
1 вересня 2018 року ціни на газ для промспоживачів в Україні зросли на 21,1 відсотка, до 10208—11115 гривень за тисячу кубометрів (із ПДВ). З жовтня «Нафтогаз» підвищив вартість газу для промспоживачів на 9,7 відсотка, до 13438,8 гривні. У листопаді «Нафтогаз» збереже ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах попередньої оплати, на жовтневому рівні», — пише ЕП.