Учора в Києві з візитом перебувала Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. Відбулися переговори із керівництвом нашої держави, зокрема із Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм (на знімку), Президентом Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Під час перемовин з Андрієм Парубієм були заторкнуті проблеми, пов’язані з «Північним потоком», а також йшлося про всебічну підтримку України Німечиною. У програмі візиту Ангели Меркель — зустріч з лідерами парламентських фракцій, дискусії з українськими студентами, відвідання пам’ятника Героям Небесної Сотні. Зазначимо, що це другий візит Меркель в Україну за останні чотири роки. Під час перемовин сторони обговорили, зокрема, ситуацію на Донбасі, реалізацію Мінських домовленостей, зміцнення торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва між державами, посилення практичної підтримки з боку ФРН процесу реформ в нашій країні тощо.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.    

Припинення російської агресії, ситуація на Донбасі та в Криму, у тому числі у сфері прав людини — ключові теми перемовин Петра Порошенка та Ангели Меркель, які відбулися учора у Києві. Український лідер під час спільної прес-конференції зауважив, що навів канцлеру нові незаперечні докази російських злочинних дій проти України. «Водночас я підтвердив відданість України Мінським домовленостям і готовність України виконувати положення, де треба забезпечити безпековий компонент Мінських домовленостей, щоб переходити до політичного компоненту», — наголосив Президент.
Він також резюмував, що Київ і Берлін засуджують фейкові вибори на окупованих територіях Донбасу. «Єдиним шляхом до врегулювання ситуації є проведення на Донбасі чесних, прозорих, демократичних виборів відповідно до українського законодавства та стандартів ОБСЄ. Але здійснити це можна лише після виведення усіх незаконних збройних формувань», -сказав глава держави. Цю думку підтримала і канцлер, яка заявила, що так звані «вибори» 11 листопада на території ОРДЛО не відповідають Мінським домовленостям. Вона також додала, що Київ та Берлін спільно працюють над запровадженням місії ООН на Донбасі.
Окрім того, Петро Порошенко вважає, що санкції проти Росії — це не інструмент тиску, а мотивація до переговорів та забезпечення виведення російських військ з України. Меркель зауважила, що Німеччина підтримає продовження економічних санкцій, введених Євросоюзом проти РФ через анексію Криму та агресію на Донбасі.
Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили загрозу ескалації в акваторії Азовського моря та в Керченській протоці. «Ми докладаємо всіх можливих зусиль для того, щоб російська сторона чітко дотримувалася міжнародного права», — сказав глава держави.
Президент повідомив, що Німеччина інвестувала 1,7 млрд євро в українську економіку. «Найбільш динамічно розвиваються інвестиції в автомобільну галузь. Ми всі чотири роки відкривали виробництва постачальників на конвеєри німецької автомобілебудівної промисловості. На сьогодні створено десяток тисяч робочих місць», — наголосив П. Порошенко. Також він повідомив, що в Берліні 28 листопада відбудеться 10-те засідання україно-німецької групи високого рівня.
У свою чергу Меркель зазначила, що ФРН — один із найтісніших партнерів України. Вона підтвердила: «Німеччина виступає за територіальну цілісність та самовизначене майбутнє України». Також канцлер повідомила, що Берлін виділяє 2 млн євро нашій країні на створення центру передового досвіду для вчених. «Важливо, щоб науковці мали шанс залишатися в Україні, а не виїжджали за кордон. Щоб вони могли тут виконувати чудову роботу», — сказала Меркель.