Львів, як і вся Україна,  1 листопада відзначили віковий ювілей з дня створення Західноукраїнської Народної Республіки, української держави, що постала у західних областях після розпаду Австро-Угорської імперії.
Святкування цього ювілею у Львові тривало нетрадиційно. На міжнародній конференції «Західноукраїнська Народна Республіка: революція, державність, соборність», яка зібрала провідних науковців країни, не тільки обґрунтували минулі події, а розставили акценти сторічної історії й говорили про майбутнє. «Ці події, — заявив на конференції голова Львівської ОДА Олег Синютка, — повинні стати добрим уроком, що необхідно зробити сьогодні, коли триває російська агресія, коли окуповано частину української території, щоб не просто зберегти державу, а навічно закріпити своє місце серед всіх європейських націй».
Керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що ці події продемонстрували українську рішучість у боротьбі за незалежність, вміння військових та політиків співпрацювати. Один з найбільших уроків, які ми маємо винести з цих історичних подій, як наголосив в. о. начальника Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана П. Сагайдачного полковник Андрій Слюсаренко, це єдність нашого народу, що здатна зносити всі мури і перешкоди.
На згадку про ці події у Львові поблизу драмтеатру імені Лесі Українки встановили скульптурну композицію, присвячену 100-річчю ЗУНР (на знімку).

Ще один пам’ятний знак заввишки у вісім метрів постав на розі вулиць Листопадового чину та Огієнка — у вигляді двох рук, що символізують дві сили, політичну і мілітарну.
Святкування 100-річчя ЗУНР розпочалося з театралізованого військово-історичного дійства, під час якого відтворили події Листопадового чину. На меморіалі воїнам УГА, що на Личаківському кладовищі, поклали квіти до могил Дмитра Вітовського, держсекретаря військових справ ЗУНР, Михайла Галущинського, коменданта січових стрільців, а також до могили Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича.
Студентська молодь урочистою ходою пройшла від університету Франка до Янівського кладовища, де поклали квіти до меморіалу Українським січовим стрільцям. У Національному театрі опери та балету презентували музичний літопис ЗУНР, під час якого лунали пісні січових стрільців.
Львівська міська рада до ювілею запровадила нову відзнаку — «100-річчя ЗУНР». З нагоди ювілею у міськраді відбулося урочисте засідання, на якому вручили почесні відзнаки та нагороди. Після сесії перед ратушею підняли прапор і провели відкритий урок з реконструкцією подій утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

Львів.

Фото прес-служби міськради.