У Львівському центрі розвитку місцевого самоврядування проаналізували тенденції створення об’єднаних територіальних громад у регіоні. В 35 ОТГ, що охоплюють майже 18 відсотків площі Львівської області, нині проживають понад 280 тисяч осіб. Незабаром буде створено ще п’ять ОТГ.
Як розповів перший заступник голови ОДА Ростислав Замлинський, показники місцевих бюджетів органів місцевого самоврядування зросли втричі. У 2015 році на одного мешканця припадало майже 800 гривень доходу місцевих бюджетів, а 2018-го — майже 2900 гривень. Під час створення ОТГ усі зацікавлені, щоб повністю легалізувати платників податків, які є на території громади. Водночас намагаються залучити нових платників податків, щоб поповнювати місцеві бюджети. Більш як половина ОТГ перевиконують місцеві бюджети — це обнадійлива ситуація.
Як вважають у Львівській ОДА, реформа децентралізації дає позитивні результати. ОТГ відчули себе реальними господарями на своїй землі. Можуть залучати не тільки бюджетне фінансування, а й кошти Європейського Союзу. Територіальні громади зацікавлені у подальшому навчанні та досвіді не тільки своїх колег в Україні, а й за кордоном.
Опитування, проведене Львівським центром розвитку місцевого самоврядування, показало, що 80 відсотків мешканців задоволені створенням ОТГ. Найбільше жителі радіють поліпшенню матеріально-технічного забезпечення шкільної освіти та культури.

Львів.