Члени Комітету Верховної Ради у закордонних справах на чолі з головою комітету Ганною Гопко провели зустріч з делегацією німецького Бундестагу фракції Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) та депутатом Бундесрату (Австрія).
З української сторони у зустрічі також взяли участь заступник голови комітету Б. Тарасюк та член комітету Ю. Льовочкіна, а з німецької — речник фракції СДПН з питань прав людини та гуманітарної допомоги      Ф. Швабе, доповідач з питань України в Комітеті Бундестагу з питань Європи Й. Шрапс, а також депутат Бундесрату (Австрія) Ш. Шеннах.
На початку зустрічі голова Комітету у закордонних справах Г. Гопко висловила вдячність німецькій та австрійській сторонам за підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої держави на тлі триваючої агресії Росії проти України, за сприяння у втіленні реформ та наголосила на необхідності подальшого дотримання санкційної політики щодо РФ.
В ході обговорення економічних питань українська сторона наголосила на необхідності зупинення будівництва газогону «Північний потік-2», оскільки реалізація цього російського проекту загрожуватиме енергетичній незалежності ЄС та завдасть значних економічних збитків усім країнам-транзитерам російського природного газу, включаючи й Україну.       Г. Гопко звернула увагу на важливість концепції Європейського Плану інвестицій для України, який дасть можливість забезпечити зростання її економіки більш як на чотири відсотки. Головною метою Плану є ефективне подолання бідності, підтримка малого та середнього бізнесу.
Сторони обговорили загрози російського втручання у виборчі процеси як елементу гібридної війни, а також питання протидії російській агресії на Донбасі та в акваторії Азовського моря і Керчинської протоки, а також ситуацію, що склалася на території окупованого Криму, зокрема необхідність захисту на його території прав людини.
Під час бесіди голова комітету Г. Гопко повідомила, що в цьому місяці відбудуться пам’ятні заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору як геноциду української народу, та підкреслила важливість продовження започаткованої в Бундестазі дискусії щодо історичної відповідальності Німеччини перед Україною.
Під час зустрічі було повідомлено, що делегації соціал-демократів парламентів Німеччини та Австрії відвідають схід нашої держави з метою ознайомлення з ситуацією безпосередньо на місці подій.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.