Група з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією завітала з робочим візитом до дружньої держави

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією на чолі з Андрієм Шипком здійснила робочий візит до дружньої держави. У рамках візиту було проведено низку важливих зустрічей з метою зміцнення та поглиблення подальшого співробітництва двох країн у багатьох напрямах, зокрема в медичній, освітній та туристичній сферах.

Зустріч з головою парламенту Чорногорії Іваном Брайовичем.

«Така форма співпраці, що проявляється через прямий зв’язок між депутатами двох парламентів, є дуже ефективним механізмом для поліпшення дружніх відносин між Чорногорією та Україною», — зазначив керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією Андрій Шипко.
Також він підкреслив, що Чорногорія визнає стратегічні амбіції України, яка хоче стати повноправним членом НАТО і ЄС, а практичний досвід держави, яка після відновлення незалежності досягла членства в Північноатлантичному альянсі та отримала статус наступного члена Європейського Союзу, може істотно допомогти Україні здійснити свої державні інтереси.
Окрім того, Андрій Шипко наголосив на результативності проведених зустрічей з головою парламенту Чорногорії Іваном Брайовичем, головою чорногорської групи дружби з парламентом України Генці Німанбегу та її членами, з міністром охорони здоров’я Кенаном Храповичем, міністром сталого розвитку і туризму Павлем Радуловічем та з генеральним директором Дирекції з вищої освіти Муберою Курпейович і начальником департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти Марком Вукашіновичем. Українська сторона була представлена народними депутатами Іваном Куліченком, Олександром Нечаєвим, Андрієм Рекою, Миколою Фроловим та Олександром Дроздиком.
«Під час зустрічей обговорювались актуальні проблеми та позитивні зміни в економічній та гуманітарній сферах обох держав. Особливу увагу було приділено реалізації Чорногорією стратегії поводження з відходами, відповідно до вимог Директив ЄС, пошуку шляхів просування туристичних потенціалів обох країн, а також життєво важливому питанню — розвитку галузі охорони здоров’я, орієнтованого на забезпечення потреб громадян», — підкреслив голова української делегації.
Також Андрій Шипко зауважив, що на меті є зробити роботу міжпарламентських груп української та чорногорської сторони постійною і орієнтованою на досягнення конкретних результатів.
Окремо слід зазначити, що Чорногорія приєдналася до тих держав, де вшановують пам’ять жертв однієї з найбільш трагічних сторінок в історії України — Голодомору 1932-33 років. Так, у  Посольстві України в Чорногорії була проведена міжнародна акція до 85-х роковин Голодомору «Запалімо свічку пам’яті», до якої доєдналися народні депутати України — члени української делегації, а також представники української громадськості. Найзворушливішим моментом цього заходу стала згадка імен 85 загиблих дітей Київської області.
Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією Андрій Шипко висловив щиру подяку чорногорській стороні за шанування нашої історії, гостинність та плідну співпрацю. В свою чергу чорногорські парламентарії висловили своє бажання відвідати Україну із зустрічним візитом.

Світлана ТИХОНЕНКО.
Фото прес-служби народного депутата України Андрія Шипка.