5 листопада 1968 року в Києві на Хрещатику на знак протесту проти окупації та русифікації України та окупації Чехословаччини український дисидент Василь Макух вчинив акт самоспалення. У травні міська рада Праги ухвалила рішення назвати на честь героя новий пішохідний міст через річку Ботіч, яка є притокою Влтави. У 50-ту річницю від дня загибелі відбулося урочисте відкриття мосту та інформаційної дошки про Макуха.
Як повідомило Посольство України в Чеській Республіці, у відкритті взяли участь Посол України в Чехії Євген Перебийніс, сенаторка Парламенту Чеської Республіки Рената Хмелова, директор Інституту з досліджень тоталітарних режимів Зденєк Газдра, чеські історики-україністи Давід Свобода і Петр Блажек, україністи Ріта Кіндлерова й Богдан Райчинець, які доклали значних зусиль до появи мосту Макуха в Празі та популяризації його імені як у Чехії, так і в Україні.
«Багато українців висловлювали підтримку чеському та словацькому народам у часи окупації. Сьогодні ж, коли Україна переживає не найкращі свої часи, українці відчувають підтримку чехів», — сказав під час відкриття Євген Перебийніс (на знімку ліворуч) і подякував чеському народу та уряду. «І досі в нашому світі на порядку денному — порушення прав та свобод людини. У березні наступного року мине п’ять років від початку гібридної окупації Росією українського Криму. Порушення суверенності сусідньої держави — це попереджувальний сигнал для всіх країн Центральної Європи, і в першу чергу для тих, які вже переживали російську окупацію в минулому столітті», — наголосила Рената Хмелова (на знімку).

Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України в Чеській Республіці.