Головна новина, яка облетіла ще з вечора четверга увесь Майдан, — знайшовся активіст Автомайдану Дмитро Булатов. Тиждень тому він зник за невідомих обставин і ось зі слідами катування, побитий і порізаний, весь у крові він сам постукав у двері мешканця села Вишеньки, що під Києвом.

Як розповів активіст, невідомі тримали його у темному приміщенні, до того ж його очі були зав’язані, тож він не бачив своїх викрадачів. Проте стверджує, що ці люди розмовляли з російським акцентом. Активіста протягом восьми днів били, катували, порізали йому вухо та навіть розпинали. Про це свідчать проколи на руках. Останні два дні його не годували.

«Мене розпинали. Вухо відрізали, лице порізали, на тілі живого місця немає. Але живий, і слава Богу», — сказав Д. Булатов у коментарі одному з телеканалів.

За словами активіста, після численних катувань його посадили в машину й викинули в лісі. Він самотужки вибрався з нього і йшов селом, стукаючи в усі двері. Один із місцевих мешканців впустив незнайомця і дав телефон подзвонити друзям. Останні забрали його до київської приватної клініки. Нині її охорону забезпечують силовики. Там у Дмитра виявили струс мозку, чисельні різані рани, однак травм, які б загрожували його життю, немає. Про це повідомив позафракційний народний депутат Петро Порошенко, який поспілкувався з активістом у лікарні. За словами обранця, «він повен сил. І попри те що покалічено тіло, духом Дмитро міцний».

«Те, що зробили з Дмитром, — це акт залякування всіх активних громадян. Адже Автомайдан — ефективний рух, який бореться проти влади, і вже постраждало багато його активістів», — зазначив лідер партії «УДАР» Віталій Кличко.

Водночас, як повідомили у відділі зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Києві, за фактом зникнення Д. Булатова відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини». Створено слідчо-оперативну групу із числа досвідчених працівників слідчих та оперативних підрозділів. Розслідування перебуває на контролі Міністерства внутрішніх справ.

Насамкінець варто зазначити, що раніше викраденого активіста Ігоря Луценка та тіло львів’янина Юрія Вербицького також знайшли неподалік Вишеньок — у селі Гнідин Бориспільського району. Тож факти знову свідчать про дивний збіг обставин.

Київ. Хрещатик.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.