На Тернопільщині — двовладдя

Головою самопроголошеного Тернопільського облвиконкому став Володимир Стаюра, лідер місцевих свободівців, який очолював місцевий Штаб національного спротиву. У нього п’ять заступників з числа активістів Євромайдану. Володимир Стаюра заявив на прес-конференції, що облвиконком бере на себе відповідальність за стан справ в області. Рішення суду щодо нелегітимності цього органу він пообіцяв оскаржувати в апеляційному суді. За його словами, проект бюджету області на 2014 рік за підписом голови обл-держадміністрації Валентина Хоптяна вже надійшов до бюджетної комісії обласної ради. Його розглянуть також в інших комісіях і приймуть наприкінці лютого — на початку березня. В. Стаюра також повідомив, що євромайданівці не мають наміру виконувати закон «про амністію» і покидати приміщення облдержадміністрації. «Наші вимоги незмінні: відставка уряду і Президента, позачергові парламентські і президентські вибори», — сказав він. Проте Тернопільський окружний адміністративний суд за позовом першого заступника прокурора області Сергія Банаха скасував рішення тернопільської обласної ради від 25 січня про недовіру голові ОДА Валентину Хоптяну.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Чиновників пустили до кабінетів
У Вінниці протестувальники надали можливість працівникам облдержадміністрації та облради повернутися на робочі місця, але приміщення не звільнили.
Протягом чотирьох днів тривали переговори про врегулювання соціально-політичної ситуації в регіоні між головою облдержадміністрації Іваном Мовчаном, іншими представниками влади та членами виконкому Народної ради. Один раз у них брав участь народний депутат Володимир Яворівський з фракції партії «Батьківщина», двічі — член фракції Партії регіонів у парламенті Володимир Продивус. Увечері 30 січня до членів виконкому Народної ради на переговорах долучилися представники протестувальників, які утримують приміщення.
— Обидві сторони обговорили кожну з 18 вимог, що їх сформували для виконання владою активісти Євромайдану, — каже постійний учасник переговорів, депутат обл-ради Анатолій Жучинський. За його словами, більшість з цих вимог керівник області погодився виконати. Щоправда, залишаються питання, у вирішенні яких не вдалося дійти спільної думки. Тому переговори будуть продовжені, доки не знайдуть компроміс.
Активісти також пішли назустріч обласній владі і вирішили розблокувати приміщення. У п’ятницю, 31 січня, працівники обл-держадміністрації й облради повернулися на робочі місця. Проте мітингарі також залишаються у приміщенні. Як пояснив Анатолій Жучинський, вони звільнятимуть його по мірі того, як влада виконуватиме досягнуті домовленості.
Тим часом 30 січня представник Державної виконавчої служби зачитав протестувальникам рішення суду з вимогою звільнити незаконно захоплену будівлю. Ознайомлення з документом відбувалося на сходах. Всередину охорона не пропустила державного виконавця. Як зазначено у рішенні суду, воно набуває чинності з часу його оприлюднення.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.
Лодзь допомагає ліками та волонтерами
Польський фонд «Відкритий діалог» з грудня минулого року надає допомогу Євромайдану медикаментами. Пожертви на них збирає вся Польща і в селах, і в містах. Їх виділяють як пересічні поляки, так і громадські організації, працівники установ і підприємств, співробітники поліції, інтелігенція, студенти, провідні естрадні колективи, відомі артисти. Серед найактивніших, як зазначають представники фонду, мільйонне місто Лодзь, мешканці якого одними з перших долучилися до акції «Українці — наші брати!».
Мешканці Лодзі не тільки допомагають коштами, яких вже зібрали десятки тисяч євро, а й волонтерами. «Нині на вахту заступила чергова вісімка з Лодзі, яка спільно з українськими братами також готова йти на самопожертву», — зазначає один з керівників «Відкритого діалогу» Томаш Чувара.
Польські волонтери ретельно відстежують викрадення поранених демонстрантів з київських лікарень, допомагають медичній службі Євромайдану доглядати за пораненими і покаліченими.
А ще польські волонтери у статусі міжнародних спостерігачів від європейської спільноти присутні на судових процесах.
Владислав ЖМУРКОВ.
Суми—Лодзь—Київ.
Харківський Євромайдан біля пам’ятника Т. Г. Шевченку.
Фото Володимира АНДРЕЄВА/УНІАН.
У Львові активісти продовжують блокувати бази підрозділу міліції особливого призначення «Беркут» і внутрішніх військ МВС України у Львівській області.
Фото Маркіяна ЛИСЕЙКА (Укрінформ).
Триває безстроковий мітинг на підтримку влади в Дніпропетровську біля приміщення музею «Парк ракет».
Фото Миколи М’ЯКШИКОВА (Укрінформ).