На очищення нашої землі від слідів «русского мира» піде не одне десятиріччя

Вечірнє засідання 
6 листопада

Верховна Рада розглянула блок питань національної безпеки та оборони. Серед них — чотири альтернативні законопроекти про протимінну діяльність. За результатами обговорення та голосування за основу в першому читанні (240 голосами) було ухвалено законопроект № 9080-1 в авторстві групи народних депутатів із різних фракцій, над яким працювала робоча група з числа депутатів, вітчизняних та зарубіжних фахівців у військовій сфері.
«Очищення нашої землі від слідів «русского мира» займе не одне десятиріччя», — зауважив співавтор законопроекту № 9080-1 Андрій Тетерук (фракція «Народний фронт»). За оцінками фахівців, належить очистити майже сім тисяч квадратних кілометрів землі, яка підконтрольна Україні, і майже 15 тисяч кілометрів тимчасово непідконтрольної території. Це потребуватиме великих обсягів фінансування і з державного бюджету, і з боку країн-донорів.
Альтернативні законопроекти доповіли народні депутати Мустафа-Масі Найєм, Павло Кишкар та Олег Недава.
Законопроект № 9080-1 започатковує ефективний механізм очищення нашої землі від наслідків російської агресії. Зокрема, передбачається створити Національний центр гуманітарного розмінування під керуванням Кабінету Міністрів, який звітуватиме перед парламентом і стане механізмом демократичного контролю. У законопроекті використовується сучасна термінологія ООН. Проект також визначає перелік об’єктів та суб’єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, вимоги до фахівців у сфері розмінування та їх обов’язки, надання допомоги постраждалим особам від вибухонебезпечних предметів, статус територій для потреб протимінної діяльності, повноваження інспекції з контролю якості протимінної діяльності та секретаріату центру протимінних операцій тощо. Законопроект також визначає умови договору про закупівлю робіт та послуг у сфері протимінної діяльності та відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, наголосивши на важливості ухвалення цього законопроекту, поінформувала, що до Верховної Ради України надійшов лист від міжнародних партнерів України, послів США та країн ЄС і НАТО на підтримку запровадження в Україні нового механізму протимінної діяльності.
«Під час окупації Росією території Донецької та Луганської областей більшість обладнання для саперів залишилась на окупованих територіях, — сказала І. Геращенко. — Наші партнери з країн НАТО готові надати матеріально-технічну допомогу, але за умови прийняття відповідного законодавства і запровадження стандартів Альянсу в цій сфері гуманітарного розмінування».
За словами Ірини Геращенко, жертвами мін та вибухонебезпечних предметів стали 1 858 осіб — серед них діти, які проживають поблизу лінії зіткнення. Парламентарій розповіла, що разом із заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марією Іоновою допомогли пройти курс лікування та реабілітації дітям з відірваними кінцівками у Канаді та інших країнах G7 і ЄС.
Мирні жителі, які проживають уздовж лінії розмежування, не можуть займатися сільськогосподарською діяльністю, адже більшість полів лишаються замінованими.
«Ми маємо запровадити найкращі європейські практики протимінної діяльності — створити окремі структури, які займатимуться розмінуванням, передбачити механізм їх координації, запровадити перевірку та контроль якості проведених робіт, уповноважити місцеві органи влади провести маркування небезпечних ділянок на Донбасі та запровадити відповідальність уповноважених осіб у цій сфері», — наголосила Ірина Геращенко.
У своєму виступі Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях також привернула увагу до так званих псевдовиборів на окупованих територіях Донбасу, запланованих на 11 листопада, та поінформувала про результати засідання гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську.
Парламентарій нагадала, що проведення цих фейкових виборів засудили країни Великої сімки, Європейського Союзу, США та більшість країн—членів Ради Безпеки ООН, хоча РФ 6 листопада заявила, що у будь-якому разі визнає їх.
Ірина Геращенко закликала колег-депутатів публічно засудити кремлівський сценарій та у всіх своїх виступах наголосити на неможливості проведення жодних нелегітимних виборів на окупованих територіях України. За словами представника гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко, заява представників РФ у Мінську про намір проведення та визнання результатів так званих «позачергових виборів на Донбасі» — це «де-факто видача мандату бойовикам на дестабілізацію ситуації на сході України».
«Це дуже тривожний сигнал, який може призвести до повторення небезпечного сценарію 2014 року, коли Росія зірвала Мінські угоди, наслідком чого стали трагічні події біля Донецького аеропорту та під Дебальцевим», — заявила Ірина Геращенко.
«Україна вимагає, щоб у центрі уваги ОБСЄ була й тематика окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, яка залишається невід’ємною частиною території України. Розраховуємо, що СММ ОБСЄ здійснюватиме моніторинг не лише на окупованому Донбасі, а і в Криму», — заявила І. Геращенко.
Політик закликала колег апелювати до міжнародних партнерів України — ЄС, США — посилити санкційний тиск проти РФ як організатора псевдовиборів, а не лише «висловлювати занепокоєння».

Олександра КУЧЕРЯВА.