Реставрацію купола Верховної Ради вже завершено - достроково і без форс-мажорів

На початку серпня «Голос України» вже писав про те, що на куполі Верховної Ради проводять реставраційні роботи. Тоді планувалося, що завершать їх до середини грудня. Однак історична споруда вже нині сяє новеньким склом та металом. Більш як на місяць раніше — 30 жовтня — тут повністю завершили ремонт.

Наше видання отримало змогу на власні очі пересвідчитися в цьому. Тепер тут немає ані сліду від тієї робочої атмосфери, яка вирувала в серпні. Купол має такий вигляд, ніби його звели заново (на знімку), а всередині під ним так чисто і світло, що складається враження, наче перебуваєш у хірургічній залі.
Замовники та виконавці все ще завершують паперову роботу — розглядають акти виконаних робіт, звіряють відповідність проекту тощо. Але вже впевнено кажуть: із запланованих на ремонт 7,5 мільйона гривень, витратили 6,7 мільйона. «Ми зекономили державні кошти, — наголосив головний спеціаліст відділу організації будівництва Управління справами Верховної Ради Віктор Яремчук, — і вчасно розрахуємося з нашими працівниками».
Оцінюючи процес реставрації, Віктор Яремчук каже, що все пішло за планом і навіть трохи краще, ніж розраховували. Дострокового завершення робіт вдалося досягти за рахунок мобілізації всіх задіяних у ремонті сил. Будівельники, які працювали на даху Верховної Ради, й самі не хотіли заходити в зимовий період, тому старалися робити все вчасно і працювали в прямому значенні вислову «і вдень і вночі». Фахівець каже, що реставрацію можна було б завершити ще на кілька днів раніше, але трохи затягнули з ремонтом самої маківки купола. Там довелося замінювати метал, а це можна було робити тільки з однієї драбини, яка його обслуговує.
Якщо перейти на мову цифр, то на скління верхньої частини купола пішло 650 метрів армованого скла. Герметика при цьому використали 1400 літрів. На упорядження пішло майже дві тонни нержавіючої сталі. Використовували також фарбований метал на упорядження внутрішніх конструкцій. Фарби витратили майже півтонни.
Під час робіт представники Управління справами Верховної Ради звернулися до комунального підприємства «Київсвітло», яке обслуговує купол. Там пішли назустріч і відремонтували всі світильники та прожектори, які підсвітлюють прапор, хоча це й не передбачалося проектом. Тепер у нічний час пам’ятка архітектури сяє яскравіше і є справжньою окрасою міста.
Поки тривала реставрація, знайшлися архівні документи, в яких зазначено, що попередній ремонт купола відбувався в 1948 році. Фактично тоді це було його повне відновлення після Другої світової війни. Відтоді до капітального ремонту руки дійшли тільки тепер. Однак В. Яремчук припускає, що оновлений скляний дах законодавчого органу влади служитиме ще сім десятків років або й довше, адже використовувалися більш сучасні матеріали і робилося все на совість.
«Ми дуже задоволені тим, як спрацювала організація, яка взялася за реставрацію (нагадаємо, це підрядна організація ТОВ «Будівельно-реставраційна фірма «Відродження»), — каже головний спеціаліст відділу організації будівництва Управління справами Верховної Ради. — Люди працювали чітко і відповідально. У нас не було з ними жодних непорозумінь з приводу роботи. Єдине, що в процесі реставрації нам довелося змінити герметик, яким прикріплювали скло до металевих частин». На запитання про те, чи хотіли б працювати з цією фірмою надалі, В. Яремчук зауважує, що не може з упевненістю відповісти: «Хто виграє тендер, з тим і працюватимемо».
Те, що будівельні роботи пройшли без форс-мажорів, залежало від того, що всі моменти і складнощі, які можуть виникнути, врахували ще на етапі підготовки до процесу. Саме тому ті незначні проблеми, які виникали під час реставрації, вдавалося легко вирішувати. Трохи мали клопоту з ремонтом сходової частини, яка веде до самої верхівки купола. Вона досить важка — майже 4,5 тонни. Тому довелося використовувати великий кран, який стояв на площі Конституції. Також виявилося, що зварювальні роботи з металу необхідно замінити на заклепування. Усе погоджувалося з розробниками проекту, здійснювався авторський на-гляд Інститутом сталевих конструкцій імені В.М. Шимановського. Вони були присутні постійно на об’єкті, так само, як і представники Управління справами, — виконання робіт постійно контролювалося. Певні проблеми, наприклад, виникли в ті дні, коли шквальні дощі затоплювали Київ, пригадує В. Яремчук. Буревії зносили тимчасове накриття й існував високий ризик того, що вода може потрапити до сесійної зали. Але на об’єкті завжди були фахівці, тож проблему оперативно вирішили.
Під час ремонту купола на парламентському даху часто бував Перший заступник керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар. Навідувалися сюди й народні депутати. Вони цікавилися тим, як проходять роботи, чи якісно вони ведуться, хто їх виконує. «Ми нікого сюди не запрошували, але всі, хто мав бажання, могли прийти, — каже Віктор Яремчук. — Законотворці спілкувалися з працівниками, взаєморозуміння було в усіх: і в депутатів, і в працівників».
Купол Верховної Ради відреставровано. Завершальні штрихи виконуються на рівні оформлення паперів і перерахунку коштів. Працівники апарату готуються розсилати листи-подяки розробникам, працівникам і постачальникам будівельних матеріалів. Віктор Яремчук сподівається, що «всі будуть задоволені, так само, як ми задоволені ними». Тепер він може подумати й про відпустку: каже, що впродовж цього сезону не відпочивав жодного дня.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua