У ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

 

До місцевих виборів, що заплановані на жовтень 2020 року, вся територія України має бути покрита об'єднаними тергромадами, заявив віце-прем'єр-міністр -- міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 

"Нами напрацьовано чіткі цілі та завдання щодо подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування до 2020-го. Але починати їх виконувати необхідно вже зараз! Серед першочергових -- прийняття до кінця року закону № 8051 "Про засади адміністративно-територіального устрою України". Йдеться про максимальне стимулювання подальшого об'єднання територіальних громад, як і приєднання їх до міст обласного значення", -- наголосив Геннадій Зубко.

 

За його словами, було б добре у 2019-му провести одночасні вибори до Верховної Ради України та в останніх добровільно об'єднаних громадах. Із паралельним прийняттям адміністративного рішення про об'єднання громад згідно з перспективними планами. Це дасть змогу сформувати такі плани стосовно об'єднання громад із повним покриттям ОТГ усієї території України.

 

А вже до кінця 2020 року має відбутися повна інституційна реорганізація органів виконавчої влади в укрупнених районах, яка буде проведена в межах існуючих областей, уже починаючи з 2019-го.

 

Тим часом ЦВК взяла до відома ухвалу Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об'єднання територіальних рад. Водночас комісія прийняла рішення щодо неможливості втручання у виборчий процес у громадах, який уже розпочався з 3 листопада. Тобто рішення суду не зупиняє виборчого процесу, наголосив Геннадій Зубко по звершенні засідання ЦВК, на якому він представляв позицію уряду.

 

"Реформа не може бути безкінечною. Так, є питання щодо адміністративно-територіального устрою, котрі необхідно вирішувати швидко. Місцеві вибори у жовтні 2020 року мають відбутися на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об'єднаними громадами", -- підкреслив Зубко.

 

Схожу позицію висловив і народний депутат Іван Рибак, мажоритарник, який активно переймається створеннями ОТГ у Чернівецькій області. Як уже писала газета "Голос України", буковинців, які нетерпляче очікують виборів в ОТГ, розуміючи, що необ'єднані громади програють об'єднаним фінансово, інфраструктурно, перспективно, обурило можливе їх відтермінування. Колективне занепокоєння такими процесами днями висловили мешканці територіальної громади, котра збирається об'єднатися у Ставчанську ОТГ.

 

"Обрана нами Центральна виборча комісія показала, що вона на боці справедливості. Тому виборчий процес у Ставчанській ОТГ не спинити. Хочу через газету повідомити людям, що ЦВК взяла до відома ухвалу Окружного адмінсуду Києва, але одночасно прийняла рішення щодо неможливості втручання у виборчий процес у громадах, що вже розпочався в Україні 3 листопада 2018 року.

 

Противники найуспішнішої реформи децентралізації -- члени фракції Радикальної партії Олега Ляшка сумнівним судовим позовом намагаються її зупинити. Тим самим ставлячи під загрозу проведення перших виборів у Ставчанській ОТГ, позбавляють людей можливості розвитку громад та отримання іншої якості життя у них.

 

Зрозуміло, що ключовою і принциповою у цьому питанні є позиція ЦВК. І люди чекають на розумне та позитивне її рішення", -- заявив Іван Рибак.

 

Лариса ГОНЧАРЕНКО.

 

Голос України