Несподіванки не сталося. Як і передбачалося ще задовго до проведення цих фейкових виборів, ватажком «ЛНР» став Леонід Пасічник, за якого проголосували 68,3 відсотка виборців. Власне, вибирати було ні з кого: голову «республіканської профспілки працівників освіти та науки» Олега Коваля добре не знали, а про Людмилу Руснак та Наталю Сергун взагалі нічого не чули. А Пасічник обіцяє «навести порядок».

Перші, як завжди, на виборчі дільниці прийшли пенсіонери. І не тому, що так прагнули обрати старого-нового ватажка, а тому, що їм було обіцяно значне здешевлення продуктів. Справді, хто прийшов ще о сьомій годині і відстояв чергу, купив яйця, цукор та олію, здешевлені на 30 відсотків. А, крім того, перші отримали ще й бонуси — 100 рублів на рахунок від мобільного оператора Лугаком. Тому, хто прийшов на виборчі дільниці пізніше, вже так не поталанило: яйця закінчились, олію та цукор за дві години розмели.
Як розповідають мешканці Луганська, ті, «кому за це нічого не буде», вибори проігнорували, а ось так звані бюджетники та студенти вишів вимушені були прийти на дільниці через побоювання «вилетіти» з роботи чи навчального закладу. Навіть деякі пенсіонери прийшли голосувати через те, що їх налякали позбавити так званої пенсії. Хтось пустив таку чутку, і літні люди, хто не збирався йти на виборчу дільницю, змушені були взяти участь у виборах вже після 14-ї години.
Увечері організатори фейкових виборів влаштували феєрверк, щоб показати «атмосферу свята» жителів «ЛНР», але, як свідчить листування в соціальних мережах, це дійство було для жителів ОРЛО «виборами без вибору».

Луганська область.

Коментар

Україна засуджує організацію РФ так званих «позачергових виборів» — відповідну заява української частини Тристоронньої контактної групи в Мінську на своїй сторінці у Фейсбуці розмістила Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі в ТКГ Ірина Геращенко.
«У зв’язку з організацією Російською Федерацією так званих «позачергових виборів» на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України українська сторона Тристоронньої контактної групи рішуче засуджує організацію Російською Федерацією 11 листопада 2018 року так званих «позачергових виборів» на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій та Луганській областях України», — йдеться в заяві та наголошується, що своїми діями Росія вчергове грубо порушила основоположні норми і принципи міжнародного права та законодавство України.
«Як сторона і підписант Мінських домовленостей, Російська Федерація вкотре фундаментально порушила свої зобов’язання за ними. Російська Федерація протягом 2014—2018 років так і не вивела військову техніку, своїх військових з окупованих територій, продовжує спонсорувати і підтримувати незаконні озброєні формування технічно і фінансово. Росія заблокувала процес звільнення заручників і пошук зниклих безвісти на окупованих нею територіях. РФ відмовляється обговорювати питання повернення під український контроль частини кордону, чим усі ці роки значно ускладнює роботу підгруп у Мінську. Ігноруючи консолідовану позицію світової спільноти і міжнародних організацій щодо нелегітимного характеру зазначених псевдовиборів та невизнання їх результатів, Кремль свідомо пішов на загострення ситуації на Донбасі. Псевдовибори — це провокація, спрямована на зрив крихкого процесу мирного врегулювання на Донбасі», — підкреслюється в документі.
У зв’язку з цим українська частина ТКГ заявляє, що результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків і відтак не визнаються Україною і цивілізованим світом. «Ми наголошуємо, що всі причетні до організації незаконних виборів мають нести відповідальність», — підкреслюють автори заяви та зазначають, що єдиними легітимними виборами можуть бути ті, що проходитимуть відповідно до законодавства України та стандартів 
ОБСЄ. Враховуючи це, вся відповідальність за руйнівні наслідки так званих «позачергових виборів» для подальшої імплементації Мінських домовленостей повністю покладається на Російську Федерацію».
«Зі свого боку Україна й надалі докладатиме зусиль для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на основі Мінських домовленостей.
Ми вимагаємо негайного позачергового скликання ТКГ та звертаємося до країн—членів «Нормандського формату» з проханням провести спеціальні консультації з вимогою до РФ відмовитися від руйнівних сценаріїв дестабілізації ситуації на Донбасі», — наголошується в заяві.
Політична партія «Народний фронт» засуджує чергову провокацію Кремля на окупованій частині української території, що цього разу чиниться у вигляді так званих «виборів» в 
ОРДЛО. У заяві партії наголошується, що правове значення цього фейку — нікчемне, але сам він свідчить про намір Путіна загострювати ситуацію та агресивно тиснути на міжнародне співтовариство.
«Кремль свідомо і цинічно зриває навіть примарні шанси реалізації Мінських домовленостей. Російський режим зу-
хвало показує, що його головна мета — шантаж України і Заходу. Новий виток агресії Москви також полягає в активізації всієї своєї зовнішньої агентури», — йдеться в заяві та наголошується, що Кремль готує реванш і робить особливий розрахунок на втручання в наші майбутні вибори та у виборчі процеси по всій Європі й, серед іншого, обрання нового Європейського парламенту.
У зв’язку з цим «Народний фронт» закликає політичні сили в Україні, а також усіх міжнародних партнерів категорично засудити чергову провокацію Кремля на Донбасі. «Треба припинити вірити в ілюзії будь-яких домовленостей з Путіним. Не можна умиротворювати переконаного злочинця. Лише масштабний і солідарний вплив на Кремль здатен зупинити агресора від ворожих випадів проти всього вільного світу», — переконані в «Народному фронті».
Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголошує, що проведення Росією фейкових «виборів» на окупованих нею територіях України в Донецькій та Луганській областях, усупереч протестам України та світової спільноти, є брутальним порушенням міжнародного права та суверенітету нашої держави.
«Це очевидна демонстрація того, що Кремль не збирається виконувати жодні взяті на себе зобов’язання, навіть за нав’язаними ним Мінськими домовленостями. Вмовлянь і засуджень, вочевидь, недостатньо. Росія використовує слабкість чинної української влади та її готовність до залаштункових торгів з агресором для того, щоб зміцнити і вкорінити свою присутність в окупованих нею районах», — зазначається в заяві Юлії Тимошенко та висловлюється переконання, що за ці нахабні дії держава-агресор має сплатити найвищу ціну. «Тиск на Росію, зокрема й через механізм економічних і політичних санкцій, має бути посилений. Відповіддю на брутальне порушення міжнародного права має стати ізоляція порушника і примушення його до припинення агресії», — підкреслює лідер «Батьківщини» та наголошує, що водночас дії Кремля вкотре засвідчують безперспективність Мінського процесу як шляху до припинення війни.
Голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат Володимир Ар’єв заявив, що проведенням так званих «виборів» на Донбасі Москва ставить хрест на Мінському процесі. «Після «виборів» на окупованому Донбасі Москва демонстративно ставить хрест на Мінському процесі. Наслідком цих дій повинно стати посилення санкцій проти Росії, якщо в ЄС і США налаштовані відповідати чесно і симетрично», — відзначив він на своїй сторінці у Фейсбуці.
В. Ар’єв також звернув увагу на те, що на цих «фейкових» виборах будуть обрані чергові маріонетки Кремля, тож кого там буде «обрано» немає сенсу обговорювати. «Нові петрушки, яких лялькар красиво і з музикою запакує в дерев’яний ящик, коли вийде їх термін», — додав парламентарій.
Голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО народний депутат Ірина Фріз наголошує, що Кремль, організовуючи на тимчасово окупованій території України псевдовибори, намагається відрихтувати фальшфасад ОРДЛО. На її думку, Путіну на тлі падіння власного рейтингу в РФ та поступового набуття статусу вигнанця в демократичному світі вкрай потрібно провести операцію з легалізації нових маріонеток, зокрема замість ліквідованого російськими спецслужбами Захарченка. Однак цим очільник Кремля лише остаточно закріплює за собою статус міжнародного злочинця, що неодмінно приведе його на лаву підсудних Гаазького трибуналу. Також І. Фріз підкреслює, що це фальшиве дійство нічого спільного з виборами не має, адже, крім відсутності свободи вибору, на окупованих територіях немає і свободи слова чи вільних медіа. «Ще до початку цього дійства демократичні країни ЄС та НАТО заявили про його невизнання. Наступним кроком мають бути додаткові міжнародні санкції», — підкреслила народний депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.