Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції заслухав інформацію Державної прикордонної служби України про нецільове використання державних коштів та зловживання корупційного характеру колишнім керівництвом.
Запрошений на засідання комітету керівник Держприкордонслужби Віктор Назаренко не прийшов, бо захворів. Перед депутатами відзвітував його перший заступник — генерал-майор Василь Серватюк. Він заявив, що для нового керівництва прикордонного відомства питання ефективного використання коштів і протидії корупційним проявам є принципово важливим. У жовтні було призначено внутрішній аудит усіх органів служби, під час якого встановлено низку порушень, зокрема, в управлінні інвестицій та будівництва — на понад шість мільйонів гривень при освоєнні гуманітарної допомоги, проведенні тендерів на закупівлю медпрепаратів. Було затримано офіцера медслужби за отримання хабара. Після завершення аудиту головою Держприкордонслужби було ініційовано проведення перевірки Рахунковою палатою, цю роботу планують завершити у березні нинішнього року.
Дослівно
Перший заступник керівника Держприкордонслужби генерал-майор Василь Серватюк: «За результатами аудиту було призначено низку службових розслідувань, оновлено керівний склад служби — звільнено 22 генерали, 1 211 військовослужбовців притягнуто до відповідальності, 26 офіцерів понижено в посадах, понад 200 звільнено зі служби, ініційовано 757 розслідувань. 16 працівників Держприкордонслужби у тому числі й колишній керівник служби та його перший заступник звільнені, після перевірки відповідно до закону про очищення влади (люстрацію)».
За словами В. Серватюка, у березні згідно із законом про очищення влади перевірятимуть всіх начальників регіональних управлінь, а у вересні — працівників відомства, загалом до 20 тисяч осіб. За порушення антикорупційного законодавства притягнуто до відповідальності трьох прикордонників. Окрім того, виявлено 72 військовослужбовця різного рангу — прихильників сепаратистів.
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос зауважив: про більшість виявлених зловживань можна говорити «вперше в історії України». Наприклад, уперше 72 військовослужбовці, котрі перейшли на бік сепаратистів, звільнені та позбавлені військових звань без можливості реабілітації. До кримінальної відповідальності притягнуто колишнього директора департаменту матеріального забезпечення Держприкордонслужби, однак судовий процес ще не завершився. «Вдалося зруйнувати систему тотального монопольного викачування коштів і «відкатів» із держбюджету через комерційну структуру, директор якої покинув територію України», — заявив А. Матіос.
Військовий прокурор повідомив, що нині у питанні контролю за діяльністю Держприкордонслужби поставлено за головне — «недопущення передумов для скоєння корупційних злочинів». Водночас А. Матіос визнав, що цьому «чиниться надзвичайна протидія». Яскравий приклад, про який розповів військовий прокурор, — грантові інвестиції у будівництво другої лінії захисту Державного кордону України з Росією, що фінансується виключно за рахунок американської сторони. Величезний спротив чинять ті, хто обстоює інтереси російських фірм та підприємств. У тому числі інтереси російського бізнесу лобіювали і деякі народні депутати, — зауважив військовий прокурор. Зокрема, у пунктах пропуску на державному кордоні України пропонувалося встановити російське програмне забезпечення та російське обладнання радіаційного контролю. Утім за останні чотири місяці вдалося знайти виключно українські підприємства, які можуть виробляти високотехнологічне обладнання для будівництва другої лінії захисту на україно-російському кордоні.
У відповідь на запитання депутатів щодо фактів корупції, сигнали про які до них надходять, військовий прокурор зауважив: багато звернень про факти корупції, про які пишуть ЗМІ та в інтернет-просторі, зокрема, про хабарі під час перетину кордону, не знаходять документального підтвердження. Або ж ті, хто про них повідомляв, відмовляються писати заяви до правоохоронних органів.
Під час обговорення депутати пропонували не зволікати із перевірками та люстрацією у Держприкордонслужбі й завершити її максимум у червні. Водночас парламентарії похвалили прикордонників, адже з початком військових дій на Донбасі саме вони прийняли на себе перший удар і серед прикордонників є чимало справжніх героїв.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
На знімку: заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак, голова комітету Єгор Соболєв, перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк.