Учасники щорічних зборів учасників Європейської Бізнес Асоціації — одного з найбільших об’єднань підприємців та підприємств, яке нараховує понад тисячу членів, — цьогоріч відзначали, що відчули відкритість влади, можливість ухвалювати рішення не лише на центральній, а й середній ланці влади, боротьбу з контрабандою та тіньовою економікою, зміни в системах освіти, охорони здоров’я, захисту бізнесу. Підприємці закликали владу посилювати цей хороший тренд, а, зі свого боку, бізнес пообіцяв нарощувати потужності та примножувати інвестиції в розвиток своїх підприємств, а отже, економіки в цілому. У зібранні взяли участь Президент України та Прем’єр-міністр.

Президент Петро Порошенко подякував представникам бізнесу за безпрецедентну відкритість співпраці та відзначив спільні зусилля у проведенні реформ в Україні. «Пам’ятаєте, як важко було робити перші кроки? Як важко було зменшувати податкове навантаження на заробітну плату, скорочувати єдиний соціальний внесок?» — сказав глава держави, наголосивши на потребі зростання пенсій у країні, закликавши бізнес піти назустріч. «У нас немає отрути або ракової пухлини популізму. Ми намагаємося робити справжні реформи, непопулярні, але всі чітко розуміють, що лікування і мікстура має бути гіркою для того, щоб вийти на кінцевий результат», — додав П. Порошенко.
Президент наголосив, що всі досягнення, які зробила Україна на шляху реформ, «це спільні здобутки» уряду і Прем’єр-міністра, Верховної Ради, а також представників бізнесу, який працює в Україні, а завдяки політичній волі української влади вдалося зруйнувати корупційні схеми, які існували при поверненні податку на додану вартість. Глава держави також підкреслив важливість реформи енергетичного сектору.
«Своєрідною формулою посилення економіки може стати успіх запроваджених урядом реформ, помножений на успіх кожного підприємця, який працює в Україні. Тож ключові завдання Кабінету Міністрів на найближчий період — забезпечити фінансову стабільність, економічне зростання і продовжувати реформи», — сказав, у свою чергу, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
«Нам вдалося побудувати хороший діалог — відкрито ставити питання і разом напрацьовувати рішення, — наголосив глава уряду. — Ми зацікавлені в тому, аби кожен був успішним. Ви, інвестори, створюєте національний продукт, блага, даєте чесну зарплату, робите Україну сильною. Завдання влади — допомагати відкривати цей потенціал і забирати перепони на вашому шляху. Це можна робити у єдності, приймаючи необхідні, іноді непопулярні, рішення. Те, що ви плануєте зростання в 2019 році, — нам сигнал про те, що йдемо правильним шляхом».
Головним завданням на сьогодні, за словами Володимира Гройсмана, є ухвалити державний бюджет. З його запровадженням можна буде продовжити процес трансформацій, забезпечити фінансування пріоритетів — від безпеки і армії і до інфраструктурних проектів, модернізації залізниці, змін в освіті та медицині, — підкреслив прем’єр.
А ключовим ворогом України на цьому шляху В. Гройсман назвав тіньову економіку та популізм. «Що потрібно? Слідувати плану реформ, який базується на досвіді й захисті інтересів українців», — резюмував прем’єр.

За повідомленнями офіційних сайтів Президента і Кабінету Міністрів України.