Традиційно перед річницею історичних подій у центрі Києва восени 2013 — узимку 2014 року Генпрокуратура звітує щодо «справ Майдану». На жаль, і в п’яту річницю Революції Гідності ці справи не розкрито.
Проте повідомлено про підозру 442 особам, стосовно 289 підозрюваним справи скеровано до суду. Про це вчора на брифінгу в Києві повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.
Він зазначив, що докори на адресу слідства щодо неналежного розслідування справ Майдану і відсутності результатів є несправедливими, але визнав: перші вбивства активістів Евромайдану — Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Романа Сеника не розкрито.
Начальник управління спецрозслідувань вкотре висловив здивування — як можуть підозрювані у «справах Майдану» залишатися у структурі МВС і Національної поліції, у тому числі й на керівних посадах. За словами Горбатюка, таких підозрюваних 33 особи, а один з них — співробітник СБУ.
Крім того, начальник управління дорікнув судовим інстанціям в затягуванні розгляду майданівських справ у суді. І наголосив, що реформування управління спецрозслідувань не сприяло ефективності розслідування.
«Розслідування злочинів Майдану не стало справою державного пріоритету», — сказав Сергій Горбатюк. «Ми перейшли екватор, рухаємося до завершення розслідування, але нам багато ще треба зробити... ми робитимемо все можливе, щоб крапка була поставлена», — запевнив він.