Днями в Києві відбувся творчий вечір з нагоди 100-річчя «Укрінформу».

Президент України Петро Порошенко вручає орден «За заслуги» III ступеня генеральному директору «Укрінформу» Олександру Харченку.

Фото Геннадія МІНЧЕНКА («Укрінформ») із сайту https://www.ukrinform.ua

На урочистий захід у Колонну залу Київської міської державної адміністрації завітало вище керівництво держави — Президент України Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, київський міський голова Віталій Кличко, народні депутати України, урядовці, представники ЗМІ, дипломатичних місій в Україні, міжнародних фондів, українського та зарубіжного бізнесу.
Президент Петро Порошенко відкрив урочистий вечір і привітав колектив інформаційного агентства «Укрінформ» зі сторічним ювілеєм. «У теперішній ситуації «постправди», — наголосив глава держави, — Україні разом з усім демократичним світом доводиться боротися буквально за кожен факт, за справедливу оцінку, за кожну правдиву інформацію, за право громадян отримувати цю... достовірну і об’єктивну інформацію».
Глава держави нагадав, що агентство веде свій родовід від часів Української революції, УНР 1917—1921 років, від створеного тоді Українського державного телеграфного агентства. «Сто років тому державні діячі тодішньої України вже побачили практично ті самі прийоми «гібридної війни» Росії. Були й «іхтамнєти» зразка 1917—1921 років, і «народні республіки» на сході України, майже в тому самому місці тільки 100 років тому. «Народні республіки», що керувалися присланими з Москви, і не соромлячись цього, кураторами... Була і тотальна брехня... про першу національну українську державу, яку розповсюджували як всередині країни, так і по всьому світу, поширювана «лівими» журналістами з чекістськими посвідченнями в кишенях», — підкреслив Петро Порошенко.
Він відзначив роль «Укрінформу» в цьому процесі. «Саме тому сьогодні під час святкування 100-річного ювілею «Укрінформу» моє місце тут, серед вас, для того, щоб подякувати кожному за ту надзвичайну важливу роботу, яку ви робите. Упевнений, що в Україні є достойні, професійні, об’єктивні, патріотичні журналісти, які розуміють свою відповідальність, які чітко визначили свою позицію в протистоянні з агресором», — сказав Петро Порошенко. Він додав, що в «Укрінформі» таких журналістів більшість.
Насамкінець Президент констатував, що разом з незалежною Україною зростав і міцнів «Укрінформ», який став сучасним авторитетним інформагентством, що вміє знаходити і подавати найактуальніші новини і аналітику з усіх сфер життя України і всього світу. «Дуже важливо, що агентство не боїться конкуренції... агентство є школою кадрів... агентство дає об’єктивну і достовірну інформацію», — підкреслив Петро Порошенко. «Я ще раз хочу подякувати вам за велику і чесну роботу», — сказав Президент і нагородив низку «укрінформівців» почесними відзнаками.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко привітала колектив та керівництво Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» зі 100-річним ювілеєм. Вона підкреслила, що представники інформаційного агентства залишаються прикладом дотримання журналістських стандартів для всіх медіа в Україні щодо висвітлення головних та суспільно важливих новин.
«Оперативною роботою репортерів вашого інформаційного агентства в Брюсселі, Берліні та в інших столицях світу можна пишатися», — підкреслила Ірина Геращенко. Політик наголосила, що репортери агентства «Укрінформ» роблять також важливий внесок у справу надання Україні Томосу про автокефалію Православної церкви. І відзначила, зокрема, матеріали Лани Самохвалової на сайті «Укрінформу».
Ірина Геращенко наголосила, що, на жаль, серед присутніх на ювілеї немає одного із журналістів «Укрінформу» — Олега Задоянчука, який пішов захищати Україну в лавах ЗСУ та у вересні 2014 року загинув на Донбасі під обстрілами російської артилерії. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблого колеги.
Перший віце-спікер подякувала працівникам агентства за висвітлення актуальної інформації про події на Донбасі, ситуацію зі звільненням заручників та політв’язнів Кремля. «Ми й надалі докладатимемо всіх зусиль, щоб якнайшвидше звільнити Романа Сущенка та інших політв’язнів Кремля», — зазначила Ірина Геращенко. А ще з нагоди 100-річчя агентства вона вручила працівникам «Укрінформу» відзнаки Верховної Ради України.
Своєю чергою від імені уряду привітав працівників «Укрінформу» віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, заявивши, що агентство з часом лише вдосконалюється і стає ще оперативнішим. Він додав, що читає «Укрінформ», бо там перевірена, проукраїнська та об’єктивна інформація.
Київський міський голова Віталій Кличко був як ніколи красномовним і зауважив, що інформація має важливу роль у сучасних умовах російської агресії. «Сьогодні дуже важлива об’єктивна, чесна інформація і важливо журналістам саме таку інформацію доносити до аудиторії», — сказав очільник столиці.
Після привітань, нагородження і вручення відзнак та подарунків гостям заходу продемонстрували театралізоване мультимедійне дійство, в якому 100-річна історія агентства відбилася в кульмінаційних та поворотних моментах загальної історії українських медіа. Крім того, на вечорі показали унікальну виставку малюнків «Мистецтво з-за ґрат»: роботи Романа Сущенка, журналіста «Укрінформу», незаконно затриманого в Росії та засудженого за надуманим обвинуваченням до 12 років ув’язнення. 20 малюнків написані за допомогою кулькової ручки, чаю, лушпиння цибулі, соку буряка та кетчупу, оскільки пензлі не входять до майна ув’язнених.

Вл. інф.
Більше фото — тут