У національному медіа-центрі «Територія реформ» відбувся круглий стіл «Децентралізація: у фазі «набору висоти». Організатори заходу — Міністерство інформаційної політики, Київський прес-клуб та Інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка. Інформаційні спонсори — «Голос України», «Укрінформ» та «Ділова столиця». Модератор круглого столу — секретар НСЖУ, заслужений журналіст України Зоя Шарикова.
Реформу децентралізації називають найуспішнішою, зауважила вона, нині в Україні створено 865 ОТГ. У перспективних планах поява ще 1210 об’єднаних громад. Тобто децентралізацією охоплена третина території країни. Проте є амбітні наміри щодо стовідсоткового покриття території України ОТГ до 2020 року.
Утім, не все так райдужно, переконаний керівник «Інституту розвитку територій» Юрій Ганущак, який є архітектором реформи. Нині він не зовсім задоволений тим, як просуваються зміни. Навіть більше, у нього є побоювання, що реформа може бути згорнута. «Одним із чинників, який свідчить про можливість згортання, є невизначеність із субрегіональним рівнем. Не може бути такого, що спочатку створюють громади, а потім збираються зайнятися районами. Адже район — це природний конкурент громади. Тому реально, якщо ми не вирішимо проблему району, саботаж триватиме», — зауважив експерт, додавши: «Невирішення питання субрегіонального рівня ставить хрест на перспективах 2020 року».
Владнати цю проблему, за словами Ю. Ганущака, можна. Для цього уряд має змоделювати, затвердити адміністративні округи (майбутні райони), створити мережу територіальних органів по адмінокругах, а далі затвердити їх через Верховну Раду. «Нині зареєстровано три законопроекти щодо створення нових районів. І реєструють їх депутати-мажоритарники. Ці люди дуже чітко відчувають настрої населення. А Кабмін боїться цього», — зауважив керівник «Інституту розвитку територій».
Зачепивши ситуацію в столиці, Ю. Ганущак, також назвав її лакмусовим папірцем: «Ми збираємося робити реформу чи ні? Потрібно найперше розвести функції міського голови та голови адміністрації. Це несумісні функції. Це лакмусовий папірець, чи справді є щирими запевнення керівництва держави про те, що вони хочуть продовжити децентралізацію».
Ще одна проблема, яку окреслив Ю. Ганущак, — система контролю. «Доти, поки не діє контроль за актами, діями органів місцевого самоврядування, маємо величезний ризик дестабілізації країни. Питання впровадження контролю є надзвичайно нагальним. Але Асоціація міст України категорично проти впровадження будь-якого контролю», — сказав він.
Продовживши тему столиці, депутат Київради, член постійної комісії Київської міськради з питань охорони здоров’я та соціального захисту. Володимир Яловий визнав існування проблеми з розділенням влади. Крім того, він наголосив на необхідності відновлення у столиці районних рад і виконкомів при них. Нині, за його словами, вирішення цього питання блокується.
Водночас учасники круглого столу наголосили на необхідності інформування населення про мету та перебіг реформи, а також налагодження комунікації між владою та громадянським суспільством. Це, переконані вони, — ключ до успіху та запобіжник від згортання реформи.