Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія із сенатором Республіки Польща, заступником голови Комітету закордонних справ та ЄС Ярославом Обремські (на знімку). Польський сенатор передав главі українського парламенту рішення Сенату Польщі про визнання Голодомору в Україні 1932—1933 років геноцидом українського народу.

«Для українського парламенту є дуже важливими стосунки з польським парламентом, — наголосив на початку зустрічі А. Парубій. — Я твердо стою на тому, що нас дуже багато об’єднує в історії. Цього року Україна і Польща відзначають 100-річчя відновлення нашої державності. Сто років тому ми обстоювали свою незалежність перед наступом російської імперії, яка і сьогодні є тим самим ворогом, що і сто років тому в нашій боротьбі за незалежність. І сьогодні ми спільно розуміємо загрози національній безпеці і нашого регіону, і всього вільного світу».
Голова Верховної Ради також відзначив, що спільна позиція України та Польщі щодо «Північного потоку-2» є теж свідченням цього. Андрій Парубій підкреслив, що участь польських парламентаріїв у відзначенні 85-х роковин Голодомору в Україні є дуже важливою.
У свою чергу Ярослав Обремські зазначив, що стратегічне мислення України та Польщі в більшості площин є дуже близьким. За його словами, на рішення Сенату Польщі щодо визнання Голодомору в Україні геноцидом вплинуло декілька визначальних чинників: по-перше, XX століття було найбільш трагічним в історії людства, бо було дуже багато людиновбивчих злочинів, і український Голодомор є найменш відомим у світі. «І правду про Голодомор треба ширити і розповідати світові», — сказав сенатор. По-друге, зазначив Я. Обремські потрібно свідчити про злочини комуністичної ідеології, яку загрозу вони можуть нести. По-третє, Голодомор був не звичайним елементом класової боротьби, а знаряддям боротьби з проявами українськості. І останнє, чим керувалися польські сенатори, ухвалюючи постанову щодо Голодомору, — це симпатія і зв’язки з Україною.
«Для мене дуже важливо, що, незважаючи на наші подеколи складні відносини з Польщею, до річниці Голодомору польський парламент підтримав постанову про визнання Голодомору геноцидом українського народу, — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій у коментарі журналістам перед початком зустрічі. — Дуже важливим є те, що вдається на парламентському рівні утримати хороші відносини з Польщею. Це є свідченням того, що попри всі розбіжності з нашим сусідом, з яким маємо дуже давні добрі відносини, на парламентському рівні ми зберігаємо солідарність і спільну позицію, виконуємо роль щита перед російською агре-
сією».

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua