Як відреагують фінансовий та валютний ринки на введення воєнного стану — відповісти на таке запитання вчора намагалися експерти, банкіри та чиновники. Тоді як гривня впевнено взяла курс донизу, котирування єврооблігацій України різко впали в ціні, так само, як і акції вітчизняних компаній.
Водночас головний посил від уряду та Нацбанку в цій ситуації — не панікувати. Мінекономрозвитку учора оприлюднило коротку заяву, у якій запевняє, що «Укази Президента України «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні» та «Про введення воєнного стану в Україні» наразі не накладають обмежень на економічну діяльність на всій території України. Суб’єкти господарювання та громадяни можуть здійснювати економічні операції у звичайному режимі».
Нацбанк у понеділок провів екстрену нараду з головами правлінь найбільших банків країни. На ній учасників закликали забезпечити достатньою кількістю готівки банкомати, щоб утамувати можливий підвищений попит. «Ліквідність банківського сектору становить майже 75 млрд гривень, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування», — наголосив голова НБУ Яків Смолій, відкриваючи зустріч з банкірами.
«Також ми продовжуємо уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку та готові здійснювати валютні інтервенції в разі потреби, щоб не допускати різких «стрибків» курсу під тиском психологічних чинників. Національний банк має для цього достатньо ресурсів та інструментів. Наразі обсяг міжнародних резервів сягає 17,8 млрд доларів», — зауважив Яків Смолій.
Незважаючи на ці запевнення, курс національної валюти від початку тижня падає. Учора котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 28,08—28,13 гривні за долар.
Експерти, розмірковуючи над тим, як вплине воєнний стан на економіку країни, прогнозують збільшення проблем із залученням іноземних інвестицій, що змусить країну використовувати лише зовнішні запозичення, вартість яких і раніше була високою, а тепер лише зростатиме.