Біля російського посольства в Києві та біля консульств країни-агресора в Одесі, Харкові та Львові відбулися акції протесту проти відкритої агресії Москви та захоплення трьох суден Військово-морських сил України, учасники яких вимагали звільнення захоплених в полон українських моряків та закриття в Україні дипломатичних представництв країни-агресора.
А вчора у Сімферополі кримські татари прийшли до окупаційного «суду», щоб підтримати українських моряків. За повідомленням телеканала АТR, правову допомогу нашим військовим також надають кримськотатарські адвокати.

Вісім країн Європи, теперішні та майбутні члени Європейського Союзу, підтримали Україну спеціальною спільною заявою, яку було оприлюднено по закінченні екстреного засідання Ради Безпеки ООН. Постійні представники Німеччини, Великої Британії, Франції, Польщі, Нідерландів, Швеції, Бельгії та Італії наголосили на підтримці територіальної цілісності України і закликали до деескалації, повідомляє dpa.
А тим часом під стінами штаб-квартири ООН в Нью-Йорку відбувалася акція протесту на підтримку України. Її учасники вимагали від міжнародної спільноти засудити агресивні дії Кремля та підтримати нашу державу.

Протест на знак солідарності з Україною під стінами ООН.

 

Акція на підтримку українських моряків, захоплених російськими військовими у районі Керченської протоки, біля будівлі Південного оперативного командування, Одеса, 26 листопада 2018 року.

 

Екстрене засідання Радбезу було скликано на прохання України. Росія також намагалася ініціювати обговорення стосовно «порушення російських кордонів» із боку України. Мовляв, Україна «в координації зі США і ЄС» спровокувала конфлікт у Керченській протоці. Однак російську пропозицію відкинули. Проти проголосувало сім постійних членів РБ ООН, після чого заступник постпреда РФ ООН Дмитро Полянський назвав голосування «ганебним» і відмовився брати участь у засіданні.
Це не завадило решті учасників висловити своє ставлення до дій Москви.
«Ми рішуче закликаємо РФ утримуватися від ескалації дій або риторики», — заявила заступниця генсека ООН з політичних питань Розмарі ДіКарло. Вона закликала сторони до стриманості, щоб не допустити серйозної ескалації, яка може призвести до непередбачуваних наслідків.
Постійна представниця США при ООН Ніккі Гейлі назвала дії РФ в Керченській протоці «кричущим порушенням українського суверенітету», що є «частиною поведінки Росії, яка включає спробу анексії Криму, порушення прав безлічі українців у Криму та розпалювання конфлікту, який забрав життя понад 10 000 осіб на сході України». «Немає ознак, що ця поведінка буде припинена», — відзначила Гейлі й наголосила, що «цивілізована країна так не поводиться». «Створення перепон законному руху українського транспорту через Керченську протоку є порушенням міжнародного права. Це нахабні дії, які міжнародна спільнота має засудити та не визнати», — заявила вона. При цьому Гейлі зауважила, що офіційний Вашингтон дотримується такої саме думки. «Як президент багаторазово заявляв, США були би раді нормальним відносинам із Росією, але протизаконні дії, подібні цим, унеможливлюють це», — зазначила Ніккі Гейлі.
Постійний представник Республіки Польща Іоанна Вронецька наголосила, що Росія переслідує одну мету — дестабілізувати Україну. «Ми закликаємо ООН виявити належну увагу до цього конфлікту. Ми не можемо ігнорувати це питання тільки через одного постійного члена Ради Безпеки ООН», — сказала Вронецька.
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко (на знімку),

заявив під час засідання, що єдиний реальний засіб, який здатний змусити росіян бодай задуматися над своєї поведінкою, — це санкції. «Санкції — кусаються, незважаючи на те, що говорить уряд РФ», — зазначив він, однак зауважив, що Київ не планує карати санкціями пересічних росіян. «Ми цілимося не в російський народ, а в керівництво держави, в тих, хто віддає накази таранити українські човни, вдиратися до Донбасу й Криму. Ми мітимо в уряд РФ, а не російський народ», — наголосив український постпред.

***

Не тільки світові лідери, урядовці та дипломати цими днями демонстрували підтримку Україні. В багатьох країнах (США, Великій Британії, Чехії, Польщі тощо) відбулися акції протесту, під час яких демонстранти засуджували агресивні дії Кремля у Керченській протоці та закликали до належної світової реакції на це кричуще порушення міжнародного права. Зазвичай мітинги відбувалися і продовжують відбуватися під стінами дипломатичних установ РФ. Цікаво, що в Грузії, яка розірвала дипвідносини з РФ, грузини прийшли до стін нашого посольства, але для того, щоб засвідчити солідарність з українцями.

Підготувала Наталя ФІЛІПЧУК.
Фото зі сторінки у Твіттері Постійного представництва України при ООН.