Хмельниччина активно відгукнулася на реформи децентралізації. За даними Мінрегіону, в загальному рейтингу регіонів щодо формування об’єднаних територіальних громад областей вона посідає перше місце. Усе це завдяки старанням тих, хто хоче зробити своє село, селище, місто насправді успішним і комфортним.
Утілювати такі бажання в життя непросто. Кожна новостворена ОТГ шукає свій шлях у цьому процесі. Комусь вдається отримати чималі кошти державної підтримки, хтось знаходить спільну мову з місцевими інвесторами, для когось виявляється під силу створення нових робочих місць...
А хтось покладається на власні руки в буквальному розумінні слова. Як от мешканці Красносілки, що входить до складу Судилківської ОТГ.
Остання була створена два роки тому й об’єднала шість рад, до яких входить 21 село. Давати лад такому об’єднанню, до складу якого ввійшли переважно села з малорозвиненою економікою, непросто. Тим паче коли бюджетні реалії все ще відстають від бажань. Але люди все-таки намагаються знаходити вихід із найскладніших ситуацій.
Певний час у Красносілці лише спостерігали, як у сусідів в Судилкові, Городищі та Серединцях ремонтують дороги. Тим пощастило, бо гроші надійшли з держбюджету. Але всім селам громади не вистачило. Спочатку навіть трохи ображало, що одним допомога є, а іншим її ніяк не дочекатись. Але потім вирішили відкласти образи вбік, не чекати бюджетних надходжень, а просто взялися за роботу. Бо терпіти вже просто не було як. Дійшло до того, що через розбитий шлях рейсові автобуси навіть не заїжджали до села — зупинялись у полі на околиці, і всім пасажирам доводилося кілька кілометрів йти пішки, поки дістануться до своїх домівок.
Спочатку здавалося, що цю проблему не розв’язати. Адже свого часу селяни навіть пробували зібрати свої кошти для того, щоб полатати вибоїни, але так і не довели справу до кінця. Тож тепер вирішили діяти по-іншому. Немає грошей — люди погодилися попрацювати без будь-якої оплати. Не вистачає коштів на будівельні матеріали — і тут можна знайти вихід. Подивилися, де в селі руйнуються хати-пустки без господарів, і... перетворили їх на будматеріали. Усім, що можна взяти з розібраної старої будови, засипали ями. Що й казати, не найновіші технології, але дивись — вибоїн таки стало менше.
Тільки хоч трохи впоралися з одним — нова проблема: наприкінці жовтня маршрутка перестала ходити до Красносілки. Рейс до села виявився неприбутковим. Діти, що їдуть на навчання в опорну школу, ледве втискуються в салон. Тож виходить, що звичайна маршрутка перетворюється на шкільний автобус. Перевізникам такий клопіт ні до чого. 
А селу повідомили: так буде доти, поки там не облаштують зупинки і не вирішать питання зі шкільним транспортом. Завдання це стосується не так окремого села, як усієї Судилківської ОТГ, бо тепер саме вона має дбати про долю і добробут кожного населеного пункту. Але на всіх грошей не вистачає. От, кажуть, нинішнього року 235 тисяч гривень пішло на відновлення кількох кілометрів освітлення, а гроші на дорогу закладатимуть у бюджет вже на наступний рік...
Отже, у селян є два варіанти виходу із ситуації: або чекати, або знову засукати рукава і взятися за роботу. Попри всі позитиви від процесів децентралізації, чи не найголовнішим здобутком можна вважати те, що на місцях люди починають розуміти: ні від кого нічого не дочекаєшся, все мусиш зробити сам. А тому і в Красносілці, і в багатьох інших селах люди дедалі більше покладаються на свої сили і можливості.

Хмельницька область.