Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав країни—члени НАТО збільшити присутність своїх кораблів і повітряного контролю в акваторії Чорного моря. На цьому він наголосив у штаб-квартирі НАТО (Брюссель) під час зустрічі з Генеральним секретарем Організації Північноатлантичного договору Єнсом Столтенбергом (на знімку).
Генеральний секретар НАТО висловив занепокоєння діями Російської Федерації у Чорному і Азовському морях. Також Столтенберг зазначив, що НАТО ніколи не визнає незаконну анексію Криму. Голова Верховної Ради України поінформував Єнса Столтенберга про напад, вчинений російськими військовими кораблями на українські кораблі у Керченській протоці. «Якщо у попередні роки Росія приховувала злочинні дії своїх військових під час анексії Криму та на Донбасі, постійно маскуючи своїх військових під так звану «кримську самооборону» чи під «місцевих шахтарів», то напад на українські кораблі у Керченській протоці Росія здійснила відкрито, не ховаючись, під російськими прапорами», — зазначив Андрій Парубій.
«Путін випробовує на силу і весь вільний світ та чекає, чи дасть цивілізований світ реакцію на його злочини», — підсумував глава парламенту.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Голова Верховної Ради поінформував, що реакцією української влади на агресію Росії стало введення воєнного стану в десяти областях України. «Мною у понеділок було внесено Постанову, яку підтримав парламент, про призначення виборів Президента України на 31 березня 2019 року. Тож, спростовуючи російські фейки, введення воєнного стану не нашкодить проведенню виборів в Україні», — зазначив Андрій Парубій і наголосив, що Путін розуміє тільки мову сили. «Нам усім потрібна активна реакція вільного світу на злочини Росії. Тож я закликаю країни—члени НАТО збільшити в акваторії Чорного моря присутність своїх кораблів і повітряного контролю», — зазначив Андрій Парубій, звертаючись до Генерального секретаря НАТО.
Голова Верховної Ради поінформував також Єнса Столтенберга про те, що Верховна Рада розпочала процес закріплення в Конституції положення про зобов’язання щодо вступу України до НАТО та ЄС. Голова Верховної Ради закликав Генерального секретаря Столтенберга надати Україні чіткий сигнал щодо перспективності членства в НАТО, зокрема у формі Плану дій для отримання членства в Організації Північноатлантичного договору.
Голова Верховної Ради України розповів Єнсу Столтенбергу про прогрес реформ в Україні, зокрема про ухвалення Закону «Про національну безпеку», та поінформував, що нині у парламенті розробляється низка законів, необхідних для повноцінного функціонування Закону «Про національну безпеку». Серед них: про розвідку, про лібералізацію у сфері оборонних закупівель, про створення парламентського комітету нагляду за спецслужбами. Також Андрій Парубій розповів про ухвалення в першому читанні законопроекту про розмінування та спрогнозував його ухвалення у другому читанні до кінця року.
Крім того, Андрій Парубій закликав активізувати фінансову підтримку кіберзахисту в Україні через трастові фонди НАТО. Зокрема, Голова Верховної Ради спрогнозував втручання Російської Федерації у вибори в Україні шляхом кібератак на сервери Центральної виборчої комісії, а відтак Україна потребує допомоги своїх союзників у захисті від кібератак.
Окремо глава парламенту зазначив, що будівництво газогону «Північний потік-2» — це не економічний, а політичний проект Російської Федерації. «Північний потік-2» — це спосіб прямого шантажу і розбалансування Європейського Союзу і України, який використовує Путін. Тому «Північний потік-2» має бути зупинено. «Це має бути солідарна позиція всіх союзників—членів НАТО», — підсумував Андрій Парубій.
Єнс Столтенберг запевнив, що НАТО і надалі допомагатиме Україні у реформуванні Збройних Сил України і гармонізації стандартів ЗСУ зі стандартами НАТО, а країни-союзники продовжуватимуть надавати Україні двосторонню військову допомогу.
На завершення зустрічі Голова Верховної Ради Андрій Парубій передав Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу Звернення Верховної Ради України у зв’язку з актом агресії Російської Федерації.
На брифінгу після зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом Голова Верховної Ради повідомив, що найближчим часом у Європарламенті буде розглянуто питання щодо посилення санкцій проти Російської Федерації. «Буквально за два тижні має відбутися нарада, на якій має бути прийняте відповідне рішення, — сказав він журналістам. — Я передав Звернення Верховної Ради стосовно подій у Керченській протоці і зазначив, що є критично важливим, щоб санкції були посилені та продовжені на рік, а не на півроку. Ми переконані, що піврічний період є замалий».
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, чи обговорювались із Генеральним секретарем НАТО можливі спільні дії у разі подальшої ескалації в акваторії Азовського моря, А. Парубій зазначив, що «проговорювали збільшення присутності військових кораблів у Чорному морі і повітряного контролю».
За його словами, європарламентарії запропонували надіслати європейські кораблі для проходження в порт Маріуполя через Керченську протоку для того, «щоб продемонструвати Путіну, що Азовське море не є і бути не може власністю Російської Федерації — це міжнародні води». «Ці провокації мають бути зупинені, і міжнародна спільнота має продемонструвати, що ніхто не може поставити під сумнів статус цих вод», — наголосив глава парламенту.
А. Парубій також повідомив, що «у найближчий час, можливо навіть в найближчі години, ми отримаємо публічну реакцію Північноатлантичної Ради на ці події, які відбулися в Україні, на черговий акт російської агресії».
Крім того, А. Парубій наголосив, що дуже важливо отримати підтримку з боку НАТО у питанні кібербезпеки, особливо в рік напередодні виборів.
За його словами, з Генеральним секретарем було обговорено широке коло питань, зокрема і питання кібербезпеки. «І ми проговорили збільшення трастового фонду, через який НАТО допомагає Україні в питанні кібербезпеки», — розповів А. Парубій і повідомив, що «домовились про збільшення фінансування по цій лінії у підтримці України».
Глава парламенту також зазначив, що надав детальну інформацію про закон про воєнний стан. За його словами, було поширено дуже багато інсинуацій російськими ЗМІ з цього приводу, тому «дуже важливо Генеральному секретарю з перших вуст детально пояснити в чому є логіка і причина». А. Парубій наголосив, що, за різними даними, «були підстави, можливості і очікування загострення ескалації і більш масштабного конфлікту». Він пояснив, що введення воєнного стану проводиться в тих областях, які межують або з Російською Федерацією, або з Придністров’ям, де знаходяться російські війська. «Термін у 30 днів потрібний для того, щоб у разі ескалації ми змогли швидко провести мобілізацію і ефективно організувати оборону своєї країни», — сказав А. Парубій.
За словами глави парламенту, «всі пояснення були повністю сприйняті Генеральним секретарем. І той факт, що Верховна Рада України прийняла Постанову про призначення президентських виборів на 31 березня, був оцінений як щирість і відкритість українських намірів». «Цим фактом ми продемонстрували, що вся російська пропаганда про те, що воєнним станом будуть скасовані президентські вибори, є повною нісенітницею і черговим російським фейком, — сказав він. — І це було одним із головних аргументів, який був сприйнятий нашими партнерами, і позиція України була підтримана».
Голова Верховної Ради також поінформував Генерального секретаря НАТО і про реформи, і про імплементацію закону про національну безпеку. «Ми також провели більш детальний аналіз тих реформ, які Україна має зробити для того, щоб швидше вийти на певний етап вступу в НАТО: чи то ПДЧ, чи безпосередньо вступ в НАТО», — сказав він і наголосив, що «Україна чекає твердих і чітких сигналів по вступу України в НАТО». «А змінами до Конституції ми визначили це як головний зовнішньополітичний аспект діяльності Української держави», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.