«Мета запровадження воєнного стану — показати, що противник заплатить дуже високу ціну, якщо вирішить напасти на нас, та що це буде як холодний душ, який зупинить божевільних, що мають плани атакувати Україну. І якщо агресії не буде, вважайте, що мета цих дій досягнута», — сказав в інтерв’ю українським телеканалам Президент Петро Порошенко.

 

Звільнення військовополонених

Президент Петро Порошенко наголосив, що Україна всіма можливими методами боротиметься за звільнення українських моряків. «Ми будемо продовжувати нашу боротьбу, щоб витягнути українських моряків і офіцерів з російських в’язниць, бо я впевнений, що зараз буде розігруватись спектакль нібито кримінальної відповідальності за порушення українського кордону», -сказав глава держави та наголосив: увесь світ визнає, що Крим — це Україна і територіальні води — українські. Він також повідомив, що намагався поговорити з цього приводу із президентом Росії Путіним, однак відповіді не отримав. Тому звернувся до Канцлера Німеччини Ангели Меркель, щоб вона провела розмову з Путіним щодо негайного звільнення українських воїнів та українських кораблів.

Загроза повномасштабного вторгнення

За словами Президента, нині зберігається загроза повномасштабного російського вторгнення в Україну. «Те, що відбулося 25 листопада — це надзвичайна подія за 4,5 року російської агресії. Офіційно, без будь-якого зривання шевронів, без «зелених чоловічків» російські військові кораблі у величезній кількості атакували кораблі Збройних Сил України», — сказав П. Порошенко та продемонстрував матеріали розвідданих, які доводять, що Росія останнім часом значно наростила кількість військових баз та військової техніки уздовж всього кордону з Україною. «Солдатів збільшилося втричі, танків — втричі, БТРів — у п’ять разів, артилерії — майже в десять разів, літаків, систем залпового вогню, кораблів — мінімум у п’ять-десять разів», — повідомив Президент та наголосив, що після інциденту в Азовському морі не міг чекати ані хвилини. «І я звернувся до Верховної Ради з вимогою щодо скликання позачергової сесії Верховної Ради України і вніс той проект указу, який був підготовлений Воєнним кабінетом, і розглянутий та одноголосно прийнятий на засіданні РНБО», — сказав він та подякував парламенту за підтримку.

Атака в Азовському морі

Глава держави особливо наголосив, що українські кораблі діяли в чіткій відповідності до міжнародного права та нашої двосторонньої угоди про використання Чорного і Азовського морів. «Про свої дії вони повідомили заздалегідь, чітко дотримуючись вказівок трафік-контролю Керчі, які наказали їм розміститися в певній зоні акваторії і чекати подальших вказівок щодо черги для проходу каналом Керченської протоки», — сказав він та зауважив, що потім, як це видно на відео, розпочалася атака російських кораблів, які тараном намагалися потопити наші кораблі. А коли командувач ВМФ України, побачивши ці тоді ще провокативні дії росіян, віддав наказ нашим кораблям розвернутися і повертатися в Одесу, уже в нейтральних водах по наших кораблях було відкрито вогонь. «Кораблі були уражені, були поранені моряки. Відбувся штурм. Наші захищалися і лише захищалися. Бо я впевнений, що метою була провокація для того, щоб ми відкрили вогонь і бажано було б, щоб було когось вбито. І я не виключаю, що після цього сценарій був би подібним до сценарію 2008 року в Грузії», — сказав П. Порошенко та додав, що також по наших кораблях вівся вогонь з російських літаків. «Це повномасштабна військова дія, яка чітко підпадає під міжнародне визначення агресії, яка була визначена конвенціями ООН», — підкреслив Президент та наголосив: наявні чіткі дані свідчать, що це тільки початок, тому Україна не могла не реагувати на це.

Обмеження прав і свобод не буде, якщо...

П. Порошенко наголосив, що після запровадження воєнного стану не будуть застосовуватися жодні обмеження конституційних прав і свобод громадян нашої держави, «якщо не буде відкритого вторгнення Росії». За його словами, рішення про запровадження воєнного стану має превентивний характер, щоб в разі агресії можна було за лічені хвилини організувати ефективний захист країни. «Якщо буде агресія — буде часткова мобілізація. Насамперед буде мобілізовано резерв першої черги, де «дембеля» й зараз пакують рюкзаки і пишуть у військкомати про свою готовність стати на захист України», — зауважив він та підкреслив, що це одразу дасть змогу істотно наростити чисельність наших Збройних Сил та перерозподілити фінансові ресурси для їхнього забезпечення.

Продовжити воєнний стан може тільки парламент

Оскільки сьогодні можна почути твердження, що через 30 днів Президент може продовжити його дію на невизначений час, то П. Порошенко наголосив, що ухвалений закон не передбачає можливості без рішення Верховної Ради продовжувати режим воєнного стану. «Відповідно до закону термін дії буде припинений, наскільки я розумію, 26 грудня», — сказав він та закликав не вірити подібній дезінформації. «Для чого це робилося, де відповідальність цих політиків? Думаю, що це зараз питання, над якими нам треба дуже серйозно подумати і ви самі зможете переконатися, хто і для чого це робив», — додав глава держави та наголосив, що загрози, з якими зараз стикається Україна, потребують єдності українського народу з українськими Збройними Силами.

Вибори в об’єднаних територіальних громадах

Враховуючи те, що під час воєнного стану не можуть проводитися вибори, зокрема в об’єднаних територіальних громадах, Президент пообіцяв зробити все можливе, щоб Верховна Рада розглянула необхідні законодавчі ініціативи, які б дозволили проведення виборів у низці ОТГ.

Сергій КОВАЛЕНКО.

***

Петро Порошенко також дав інтерв’ю телеканалу CNN, де заявив, що Держсекретар США Майк Помпео пообіцяв Україні повну підтримку, зокрема й військову допомогу. «Під час розмови з Держсекретарем Помпео ми отримали запевнення у повній підтримці, повноцінній допомозі, зокрема військовій, для координації наших подальших дій, щоб захистити суверенітет і територіальну цілісність нашої країни», — сказав П. Порошенко. Він додав, що повністю задоволений позицією українських союзників стосовно ситуації поблизу Керченської протоки. В інтерв’ю американському телеканалу NBC глава держави зауважив, що розраховує на підтримку США й Президента Трампа під час саміту G20 в Аргентині. На запитання журналіста, який меседж американський лідер повинен донести Путіну на саміті G20, Порошенко сказав: «Забирайтеся з України, містере Путін».

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).