Народні депутати від Буковини Іван Рибак та Григорій Тіміш узяли участь у черговому засіданні міжпарламентської групи дружби «Україна—Молдова» в Кишиневі (на знімку).

За словами Івана Рибака, молдовську сторону найперше цікавила політична ситуація в Україні, події 25 листопада та російська агресія проти українських кораблів на вході в Керченську протоку. А також подробиці й наслідки введення воєнного стану в низці регіонів. «До переліку регіонів, де введено воєнний стан, увійшли й дві області, що межують з Республікою Молдова, — Одеська та Вінницька, — наголосив Іван Рибак. — Наші сусіди висловили солідарність з українським народом та підтримали це нелегке, але необхідне рішення. Глава парламенту Молдови Андріан Канду під час свого виступу засудив агресивні дії Російської Федерації в Азовському морі. Чим засвідчив, що наші партнери розуміють та підтримують дії української влади, спрямовані на забезпечення миру та протистояння агресії проти України, як невідкладні. Нас поєднує стурбованість діями путінської Росії, яка виходить за рамки україно-російського конфлікту, спричиненого анек-сією Криму та вторгненням на Донбас російських збройних формувань. Елементи російської гібридної війни проти країн-сусідів відчувають усі. Кремль намагається впливати на всі сфери життя — політичну, енергетичну та духовну».
І. Рибак зазначив: учасники засідання погодилися з необхідністю напрацювати єдину стратегію протистояння російській агресії. Наші країни мають спільне минуле та спільне європейське майбутнє, і співпраця з Європейським Союзом є ключовою для наших держав.
«Окремою темою порядку денного було питання екології басейну річки Дністер, — поінформував парламентарій. — Його потужна екосистема забезпечує питною водою декілька українських та молдовських міст, а також столицю Молдови — Кишинів. Дністровська вода також має велике значення для агропромислових комплексів двох країн. Тому питання «здоров’я» Дністра дуже важливе для регіону і вимагає відповідальних державницьких підходів. Наголошувалося, що заплава Дністра є постійною турботою, домашніми завданнями екологів, біологів, іхтіологів двох країн».
Як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, Іван Рибак запевнив молдовських колег, що наша країна ретельно переймається станом басейну Дністра та всім спектром пов’язаних із цим екологічних питань. У тому числі тими, що виникають через функціонування каска-ду гідроелектростанцій, а також Дністровської ГАЕС. Він повідомив, що недавно в стінах українського парламенту профільний комітет організував засідання круглого столу на тему: «Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики України». Ініціатором заходу виступила громадськість. Його учасники говорили про питання економічної доцільності побудови у верхів’ї Дністра каскаду із шести малих ГЕС. Це планувалося в «Укргідроенерго», але викликало спротив мешканців прибережних територій.
Пропозиції учасників круглого столу доопрацювали та підготували пакет рекомендацій, які профільний комітет схвалив на своєму засіданні та направив до уряду, до Міністерств екології та природних ресурсів, енергетики та вугільної промисловості, аграрної політики та продовольства, Державного агентства водних ресурсів, Державної екологічної інспекції, Державного агентства рибного господарства, а також керівникам Чернівецької, Тернопільської, Івано-Франківської обласних державних адміністрацій.
І. Рибак наголосив, що українська сторона постійно намагається вишукувати допустимі компроміси між економічною доцільністю і впливом на екосистему. Ми аналізуємо й ретельно прораховуємо можливі негативні наслідки не тільки для України, а й для сусідів, котрі теж зацікавлені в нормальному функціонуванні дністровської екосистеми. Народний депутат повідомив: сторони погодилися, що європейські підходи, згідно з якими охорона довкілля має превалювати над короткотривалою економічною вигодою, повинні стати наріжним каменем співпраці не тільки в Дністровському басейні, а й у Прутському та Сіретському.
«У рамках робочого візиту до Молдови також відбулася зустріч з Прем’єр-міністром Молдови Павелом Філіпом, який висловив своє занепокоєння з приводу дій Російської Федерації та пообіцяв сприяти в захисті суверенітету та територіальної цілісності України, — наголосив І. Рибак. — Під час зустрічі обговорили також плани щодо реалізації спільних проектів двостороннього співробітництва задля розвитку наших держав».

Вл. інф.
Фото Сергія СУЛИМИ.