Голова Верховної Ради Андрій Парубій
привітав рішення Синоду Вселенської Патріархії
щодо затвердження Томосу та Статуту для Помісної Української Православної Церкви

Щиро вітаю рішення Синоду Вселенської Патріархії, яким затверджено Томос та Статут для Помісної Української Православної Церкви.
Я щойно отримав чудову новину від Вселенської Патріархії, що Синод затвердив також робочу дату проведення Всеукраїнського об’єднавчого православного архієрейського собору, який відбудеться у Києві і утворить Єдину Помісну Українську Православну Церкву, а також обере Предстоятеля. Це прояв свободи духу, віри та справа честі для України. Це питання не лише релігійне. Впевнений, що це питання національної безпеки і зміцнення української державності.
Дякую Вселенському Патріарху Варфоломію за батьківську опіку над українським народом!
Зберігаймо спокій та молімося за Україну!

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

**

У Стамбулі завершився триденний Синод Вселенського Патріархату, на якому прийнято рішення про надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві. Увечері 29 листопада Генеральний Секретаріат Священного Синоду поширив письмове комюніке, де, зокрема, зазначено: «Нарешті, в контексті раніше прийнятого Вселенським Патріархатом рішення про надання автокефалії Церкві України, і в очікуванні видання Патріаршого та Синодального Томосу, Святий і Священний Синод підготував Конституційну Хартію Української Церкви». 

Зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія із Вселенським Патріархом Варфоломієм, Архієпископом Константинополя — Нового Риму під час візиту до Турецької Республіки.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

 

Президент України Петро Порошенко назвав Томос грамотою про нашу духовну незалежність. Вітаючи ухвалені Синодом рішення про створення Автокефальної Української Православної Церкви та схвалення Томосу, у своєму відеозверненні до українців глава держави зазначив: «Українська Церква стає однією з п’ятнадцяти самостійних православних церков, із яких і складається Вселенське Православ’я. Держава для цього вже все зробила, що могла і мусила зробити. Наші переговори тривали не один рік. Все від нього залежне вчинив і Вселенський Престол. Ми, українці, надзвичайно вдячні Його Всесвятості Варфоломію за таку любов і таку увагу до України».
Петро Порошенко підкреслив, що на шляху до завершення процесу створення незалежної церкви в Україні залишився лише один крок. «Тепер вже нашим православним ієрархам належить зібратися і провести об’єднавчий собор. Обраному Предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського Патріарха», — наголосив Президент. Він підкреслив, що «Москва — держава та російська церква, ФСБшники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах — не боялися жодного гріха, аби тільки зірвати це рішення. Але Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність, і Томос — це історична подія на цьому шляху».
Заступник голови адміністрації Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, який представляв Україну на Синоді у Стамбулі, повідомив, що текст Томосу не буде опублікований до вручення його обраному главі УПЦ. «Томос буде вручено Предстоятелю. Але лише після того цей документ стане публічним: як сказав в одному з численних сьогоднішніх інтерв’ю, це документ, який один раз надається одній людині. А після цього — вже дуже скоро — ми його побачимо», — наголосив Ростислав Павленко. Він також ще раз підкреслив, що в комюніке Вселенської Патріархії «воєдино зведено кілька результатів».
Зокрема, «1. На Синоді схвалено текст Томосу — бо він є основою для інших рішень. Уже не треба наступних Синодів чи окремих рішень.
2. На основі тексту Томосу підготовлено пропозиції до Статуту нової Церкви — бо Томос має бути частиною Статуту (саме ним констатується незалежність Церкви), і, власне, на це спрямовані пропозиції. Вони будуть розглянуті українськими архієреями щодо включення як складової до Статуту, який буде ухвалений на Соборі.
3. Собор збереться у грудні. За кілька днів Вселенський Патріарх Варфоломій назве дату (у грудні цього року), на яку буде призначено Собор. Архієреї з КП, УАПЦ і бажаючі з МП зберуться, затвердять Статут, оберуть Предстоятеля. Він невідкладно поїде до Фанару, співслужитиме з Вселенським Патріархом і отримає Томос».
Київський Патріархат висловив сподівання, що спільними зусиллями всіх залучених до процесу сторін невдовзі буде завершено підготовчу роботу до проведення Собору, який ухвалить необхідні рішення щодо об’єднання, обрання Предстоятеля Церкви та затвердження Статуту.
Нагадаємо, що 19 квітня 268 депутатів Верховної Ради проголосували за постанову і підтримали звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. 3 вересня Петро Порошенко повідомив, що на Фанарі ухвалено рішення надавати державам право на створення помісної церкви без урахування позиції Москви. 11 жовтня оголошено рішення Синоду про продовження процедури надання автокефалії Українській Церкві та про скасування листа Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви. 3 листопада Президент Петро Порошенко і Патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі угоду про співпрацю і взаємодію між Україною та Вселенською Патріархією.

Думки з приводу

Народний депутат Володимир АР’ЄВ:
— Не мріяв, що побачу це. П’ять років тому, після відмови Януковича підписувати Угоду про асоціацію та звірячого побиття «Беркутом» студентів на Майдані, здавалося, що морок «русского міра» поглинає нас. Потім були молитви. Багато молитов. Сьогодні зроблено останній крок до вручення Томосу Церкві, вільній від Москви та її ФСБшних попів. Нашій Церкві. Українській. Ми пройшли карколомний шлях втрат і здобутків, але вистояли і маємо й далі встояти перед черговою російською навалою — військовою, політичною, інформаційною. Бо з нами Божа Воля, яка веде нас всі ці п’ять років — від Революції Гідності і до відновлення справжньої Незалежності. Слава Богу! Слава Україні!

Народний депутат Оксана БІЛОЗІР:
— Україна — освячена Святим апостолом Андрієм земля, яка має історичне право на свою незалежну церкву.
Синод Вселенського Патріархату схвалив текст Томосу про надання незалежності Українській церкві. І я хочу подякувати нашому Президенту, бо якби не його харизма, віра та любов до своєї нації, відчуття великої відповідальності, то ми навряд чи мали таку звістку.
Нині ми садимо зерна душевні, щоб проросло велике духовне дерево. Таким деревом і стане Українська Автокефальна Церква, яка, безумовно, об’єднає українців усього світу і стане найбільшою православною церквою.
А на час перебування Святішого Вселенського Патріарха Варфоломія в його резиденції на території України в храмі апостола Андрія Первозваного, відповідно до рішення, яке схвалив парламент, Україна стане країною світового православного паломництва.
Вітаю всіх з цією історичною подією!