Учора в парламенті стартував дводенний семінар-тренінг «Верховенство права в нормопроектувальній діяльності апарату Верховної Ради України». Організаторами заходу виступили Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради в співпраці з Офісом Ради Європи в Україні в рамках реалізації проекту «Підтримка конституційних та правових реформ, конституційне правосуддя та надання допомоги Верховній Раді в проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності».

Павло Пинзеник, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України та Сергій Ткаченко, керівник Офісу Ради Європи в Україні.

Перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник щиро подякував співорганізаторам за ідею проведення такого семінару. «Питання якісної підготовки й прийняття законів нелегкі і дуже важливі, — підкреслив він. — Факт, що законодавчий процес далеко не завжди відповідає принципам, які комплексно закріплені в теорії. Від більшості тут присутніх залежить якість підготовлених законів. Оскільки ви над ними працюєте, вся копітка робота й відповідальність де-факто лягає на вас із нами». Народний депутат поінформував, що спільно зі своїми колегами шукає способи підвищити роль апарату в законодавчій роботі. Так, уже сформовано робочу групу, яка працюватиме над підготовкою законопроекту про парламентську службу. Окрім членів комітету до неї входять і присутні на семінарі-тренінгу працівники секретаріатів комітетів та структурних підрозділів апарату, повідомив П. Пинзеник. За його словами, ці люди мають досвід проектувальної роботи і глибинне розуміння проблематики прогалин законодавства. «Основне завдання цього законопроекту — перетворити апарат Верховної Ради на ефективну парламентську службу, яка могла б забезпечити реалізацію законодавчого процесу на високому аналітичному, науковому, методичному рівнях», — зауважив народний обранець. Він побажав успіху учасникам семінару, а також висловив побажання, щоб отримана інформація поповнила спільний досвід законотворців.
Учора учасники семінару-тренінгу обговорили, зокрема, тему «Верховенство права як одна з найважливіших демократичних цінностей: загальна характеристика». Із цього приводу виступив представник Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Микола Козюбра. Він повідомив, що протягом десяти років у центрі проводили низку теоретичних досліджень. Але останнім часом (п’ять—сім років) фахівці займаються також і впровадженням вимог верховенства права в практику. Зокрема, в судову. Відтак мають певний досвід, яким готові поділитися.
У рамках заходу вчора підняли також такі теми, як «Людська гідність та права людини — серцевина верховенства права і його першоджерело» та «Законність як одна з основних складових верховенства права». А сьогодні, 11 грудня, говоритимуть на теми: «Принцип юридичної визначеності та його основні вимоги», «Рівність перед законом і недискримінація як вимога верховенства права», «Принцип пропорційності як складова верховенства права». Робота організована у вигляді міні-лекцій за кожною з тем і загальних дискусій, підсумком яких є обов’язкове практичне завдання. Графік роботи семінару-тренінгу щільний та насичений, однак, окрім роботи в рамках дискусії, передбачає і неформальне спілкування учасників для обміну досвідом та здобутими знаннями.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua