На стіні в затишному кабінеті Приютівського сільського голови Ольги Присяжнюк (на знімку) — портрет Шевченка та власноруч вишитий нею рушник. Шукати поглядом портрети різних діячів — марна справа. З ледь вловимою посмішкою жінка переконує: сільський голова повинен бути поза політикою. Головне — ставлення до людей, до справи, бажання працювати в ім’я громади, і жодних політичних прихильностей.

Уже майже десять років, як Ольга Присяжнюк очолила сільську раду. З 1991 року вона працювала тут землевпорядником, а потім люди обрали її сільським головою. За першу каденцію жінці вдалося зробити стільки, скільки хтось інший не зробив би і за три терміни. Одразу взялася за розв’язання найважливіших для громади життєвих проблем і вже зовсім швидко зарекомендувала себе досвідченим, здібним, принциповим та талановитим керівником. Тож не дивно, що односельці довірили їй керування громадою і вдруге. Переконані — Ольга Федорівна справжній «генератор» гарних ідей. Якщо вирішила щось зробити — все буде зроблено до ладу. Стиль роботи Ольги Федорівни не стояти «над людьми» а разом, в тісній співпраці, розв’язувати всі проблеми, і це приносить успіх та підтверджує професіоналізм. Дивлячись, як вправно жінка керує життям громади, стає зрозуміло: вона не просто добре робить свою роботу, а робить її з душею...
Сьогодні в усіх селах сільради діє вуличне освітлення, ремонтуються дороги, підтримується та розвивається соціальна сфера, добре налагоджена інфраструктура населених пунктів.
У цьому році з бюджету сільської ради виділили майже 200 тисяч гривень на ремонт дороги у селі Куликова Балка. Хоч у селі проживає лише до ста людей, проте є чимало дітей, яких підвозять до навчального закладу шкільним автобусом. Тож ремонт дороги був просто необхідним. До переліку заходів зі значними фінансовими вливаннями ввійшов і ремонт каналізаційної системи дитячого садка.
За час її роботи кардинальних позитивних змін зазнали дошкільний заклад «Сонечко», сільський Будинок культури, значно покращились умови в інших закладах соціальної сфери, зокрема в сільській школі та місцевих ФАПАх.
Щодо сільського Будинку культури, то впродовж десятиріч воно перебувало в аварійному стані. Розпочавши ремонтні роботи з відродження закладу за кошти сільського бюджету, голова з часом залучила до цих робіт і місцевих аграріїв. Спільними зусиллями відремонтували покрівлю, зробили ремонт у фойє, замінили вікна на нові, металопластикові. Нині тут діють вокальний та хореографічний гуртки, проводяться сільські свята, плідно працює сільська бібліотека, наповнена не лише літературою, а й оснащена комп’ютерною технікою, обставлена сучасними меблями.
Позитивні зміни торкнулися кожного куточка й справжньої перлини громади — дитячого садочка «Сонечко». Сюди підвели водогін, замінили вікна на енергозберігаючі, встановили нові двері. Більшу частину матеріальних затрат взяло на себе місцеве господарство ТОВ ЛТД «Авангард». Керівник сільгосппідприємства Борис Крамар особисто контролював хід ремонтних робіт. За спонсорські кошти зробили капітальний ремонт другої групи дитячого садка, придбали килимове покриття, постільну білизну, нові меблі. Навіть нову огорожу навколо дитячого садка встановили. Та головне, що на цьому турбота про малечу не закінчилась.
За кошти місцевих меценатів: родини Крамарів, ФОП Риндич і Набок та державної субвенції планують придбати будинки для дітей-сиріт.
Окрасою села є й Чумацька криниця. Таку назву вона отримала завдяки своїй історії, яка тягнеться з минулих століть. «Коли чумаки їхали в Крим по сіль, то зупинялись біля криниці, щоб попити води. Ось з того часу і має вона таку назву, — відкриває завісу історії Ольга Федорівна. — Колись була в Україні традиція будувати криниці на узбіччях людних шляхів, аби кожен, хто проходив тим шляхом, міг напитися води. Будували криницю, як і хату, толокою, гуртом. Тож і відбудовували ми її теж гуртом».
Зібравшись разом, селяни подарували нове життя не лише зрубу, а й облагородили територію навколо криниці, посадили квіти, облаштували місце для відпочинку, встановивши столика та лавку...
Село живе. Наперекір усім економічним негараздам і війні тут народжують дітей, співають пісень і вірять у зміни на краще, які обов’язково відбудуться на території небайдужих, працьовитих і згуртованих людей.
«Знаю, що з такими людьми можна побороти усі труднощі», — переконана сільський голова Ольга Присяжнюк.

Кіровоградська область.

Фото автора.