Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила, що члени комітету спільно зі спеціалістами Міністерства фінансів підготували низку змін до Тимчасового порядку митного оформлення транспортних засобів. «Насамперед ці зміни мають вирішити проблему коригування митними органами вартості транспортних засобів, щодо яких здійснюється митне оформлення», — сказала вона та підкреслила, що втручання в методику визначення митної вартості транспортних засобів з іноземною реєстрацією спричинило величезні черги на митницях і створило перепони для якнайшвидшого їхнього розмитнення у пільговий період.
«Після прийняття змін, якщо особа, котра здійснює митне оформлення авто, надасть офіційні документи, що підтверджують заявлену вартість транспортного засобу, зокрема банківські платіжні документи, договір купівлі-продажу або копії митних декларацій країни відправлення, митна вартість не коригуватиметься», — зазначила Н. Южаніна та додала, що в іншому разі митні органи матимуть право перевірити достовірність заявленої вартості автомобіля. Така перевірка базуватиметься на інформації про вартість аналогічного транспортного засобу в країні його останньої реєстрації.
«У разі якщо вартість авто, щодо якого здійснюється митне оформлення, дорівнює або є вищою за нижню межу діапазону вартості аналогічного транспортного засобу без ПДВ, заявлена митна вартість не коригуватиметься. Якщо ж буде нижчою — митна вартість авто встановлюватиметься не вище рівня нижньої межі такого діапазону», — пояснила голова комітету у Facebook.
Н. Южаніна також наголосила, що всі додаткові вимоги, так само, як і завищена вартість брокерських послуг, означатимуть невиконання закону та саботаж, який мають розслідувати антикорупційні органи. «Це моє останнє втручання в процес виконання законодавчих норм, а далі — лише викриття осіб, які чинять протиправні дії», — додала голова комітету.