Монетизувати субсидії — означає дати можливість споживачу самостійно розраховуватися за житлово-комунальні послуги без посередників у вигляді виконавців послуг та у разі економії споживання послуг — заощадити кошти. 
І Міністерство соціальної політики України розробило проект постанови про монетизацію субсидій та оприлюднило його для обговорення. «Це правильний крок на виконання законодавства з регуляторної політики. Варта привітання і відкритість особисто міністра пана Андрія Реви, який провів обговорення проекту постанови з представниками ОСББ та народними депутатами на їх прохання», — зауважила народний депутат Альона Бабак («Самопоміч») (на знімку).

Але проект постанови про монетизацію субсидій це, по суті, державне лобі «Ощадбанку» перед виборами, переконана вона. «Документ дає фінустанові заробити на невідомого розміру комісіях за рахунок усіх споживачів. Так само — це лобі невідомого оператора мобільного зв’язку, якому «Ощадбанк» за кошти споживачів дасть заробити на розсилці смс субсидіантам. І державним лобі «Нафтогазу», що його уряд ставить першим у переліку одержувачів субсидій. І що найдивніше — це абсолютне ігнорування прав споживачів, яке повністю приховане за благою ідеєю спростити споживачу походи в банк для розрахунків за послуги», — наголошує А. Бабак.
За її словами, уряд пропонує таку схему: спершу «Ощадбанк» відкриває всім споживачам-одержувачам субсидій облікові рахунки, далі — держава перераховує «Ощадбанку» суму призначених субсидій за місяць. А всі виконавці послуг та ОСББ подають до «Ощадбанку» реєстри своїх субсидіантів із зазначенням повної суми виставлених до оплати за місяць рахунків. Потім «Ощадбанк» перераховує виконавцям послуг та ОСББ із наявних коштів оплату в такому порядку — спочатку «Нафтогазу», потім тепловикам, далі енергетикам, потім водоканалам, управителям і ОСББ.
За ті послуги, на які оплати не вистачило з субсидій, «Ощадбанк» надсилає смс споживачу, де зазначає скільки і за яку послугу він має заплатити. І якщо за такої системи у когось суми субсидій перевищать суму всіх виставлених на оплату рахунків за послуги протягом опалювального сезону, то таким споживачам «Ощадбанк» на особовий рахунок перерахує залишки коштів.
«Але за таких умов, — цитує слова А. Бабак прес-служба «Самопомочі», — все, що монополісти (газопостачальники, енергетики, тепловики, водоканали) виставлять до оплати, «Ощадбанк» прийме за істину та спрямує кошти на їхні рахунки. А якщо споживач має спір із виконавцем послуг щодо нарахувань або послуга була надана не в повному обсязі, то це нікого не хвилює. Ходіть потім з’ясовуйте, що вам нарахували».
«У такій формі, як пропонує уряд, постанову ухвалювати не можна. ОСББ також виступають категорично проти неї. По-перше, у «реєстрах нарахувань» зазначатиметься 100% нарахованої плати — не лише ОСББ, але й виконавцями комунальних послуг, а по-друге, у «черзі» за коштами субсидій ОСББ — останні», — зауважила депутат.
Альона Бабак закликає діяти проти такої монополії держави та її амнезії щодо права споживача перевіряти свій рахунок за житлово-комунальні послуги, перш ніж платити за ним. Відповідного листа з цим закликом депутат скерувала Степану Кубіву, Першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі, який є головою робочої групи з питань монетизації субсидій.

Вл. інф.