Нещодавно Івано-Франківщину з робочим візитом відвідав Президент України Петро Порошенко. У супроводі керівництва області глава держави віддав шану Герою Небесної Сотні Романові Гурику та разом із його батьками поклав квіти до пам’ятника Герою. Президент зустрівся з рідними військовополонених українських моряків та запевнив, що буде зроблено все для того, щоб повернути їх на Батьківщину. Петро Порошенко провів також зустріч зі студентами Прикарпаття.

Під час зустрічі із представниками ділових кіл Прикарпаття: голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, Президент Петро Порошенко, віце-прем’єр Геннадій Зубко, президент Івано-Франківської Торговельно-промислової палати Андрій Левкович.

Під час зустрічі із представниками ділових кіл краю глава держави відзначив зростання інвестиційної привабливості Івано-Франківщини, яка за цим показником є серед лідерів у державі. Важливими, за його словами, є детінізація економіки, зростання ролі бізнесу в напрацюванні стратегії реформування економіки країни, ухвалення рішення про врегулювання повернення ПДВ, реформування системи державних закупівель, валютного ринку. Опрацьовуються нові ініціативи щодо податку на виведений капітал та запровадження органу фінансових розслідувань.
Насамкінець Президент узяв участь у роботі Ради регіонального розвитку. Глава держави запевнив, що реформи, впроваджені за останні чотири роки, мають далекосяжний характер та дають упевненість у піднесенні соціально-економічного потенціалу держави. Петро Порошенко підкреслив, що в Держбюджеті на 2019 рік, за попередніми розрахунками, закладено достатню суму на виплату субсидій і передбачено монетизацію субсидій. Ішлося і про важливість децентралізації влади — об’єднання громад дало змогу збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на одного жителя порівняно з 2015 роком у середньому в шість разів. На Прикарпатті створено 30 ОТГ, перспективний план передбачає 59. Об’єднавчі процеси тривають. Успішно йде й реалізація президентської програми розвитку сільської медицини. На Прикарпатті невдовзі постане 26 нових сільських амбулаторій. На ці потреби в область скеровують 295 мільйонів 600 тисяч гривень.
Петро Порошенко нагадав про свою ініціативу щодо скерування митного збору на ремонт доріг, розповів про актуальність створення Дорожнього фонду. Останніми роками ремонтом охоплено 407 кілометрів автомобільних доріг.
Окремо глава держави акцентував увагу на важливості соціального захисту людей, детінізації зарплат. «Є два шляхи: повернутися до СРСР і встановити «залізну завісу» або підвищити зарплату разом з продуктивністю праці всередині країни», — сказав Петро Порошенко. За його словами, в першому кварталі 2019 року країна має всі шанси встановити середню зарплату на рівні 10 тисяч гривень.
Зустрічі проходили в невимушеній товариській атмосфері. Усі охочі могли зробити селфі з Президентом.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Івано-Франківською ОДА.

Івано-Франківська область.