У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни, що у селищі Клевань Рівненського району, триває арт-терапія для військовослужбовців-учасників бойових дій, які дістали важкі поранення на сході України. Нині в медзакладі лікується більше двох сотень пацієнтів. Саме тут військовим зі всієї України повертають здатність рухатися, лікуючи серйозні травми хребта, відновлюють рухомість кінцівок, їм допомагають у соціалізації.

За словами начальника Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрія Бурачика, одним із найдієвіших методів психологічної реабілітації після тяжких нейротравм та інсультів, який успішно використовується в їх медичному закладі, є арт-терапія.
— Протягом року, що тривають заняття, вдалося істотно поліпшити стан здоров’я чималій кількості пацієнтів. Були випадки, коли пацієнти спочатку неохоче ставилися до можливості творити, а згодом не тільки самі з нетерпінням чекали на кожну зустріч з мольбертом та фарбами, а й до такої арт-терапії своїх побратимів по палаті запрошували.
Серед учасників проекту арт-терапії 20-річний боєць Вадим Лемешко (на знімку),

якому торік у столиці лікарі провели остеотрепанацію черепа з видаленням ураження частини головного мозку. Саме в госпіталі Вадим заговорив і зробив свої перші кроки, а сьогодні продовжує втілювати мрію про повернення до повноцінного життя.
Уже втретє на відновленні у госпіталі і мешканець Рівненщини Павло (на знімку)

— військовослужбовець однієї з військових частин ЗСУ. Він зі шкільних років зацікавився різьбою по дереву. Найкращі його роботи виставлені в Дубенському замку, чотири панно — чотири пори року. «Я малюю сьогодні вдруге. Перший раз малював «Світлодарську дугу», зараз — Широкино. Море, пісок і троянди. Цю роботу я не продам, а подарую», — каже Павло.
Заняття для кожної групи з шести осіб проводяться щотижня. З моменту започаткування цього проекту минув майже рік. За цей час створено сотні картин. Більшість із них реалізовано на першій виставці-аукціоні. На сьогодні роботи поранених бійців прикрашають оселі небайдужих доброчинців по всій Україні, а також волонтерів, які підтримують наших захисників, в Канаді, Бразилії, Італії та Іспанії.
З метою використання унікального досвіду Рівненщини керівники проекту арт-терапії ведуть перемовини та готові до організації проведення майстер-класів для представників медичних закладів інших міст України, зокрема, Києва, Львова та Харкова.
— Ми не шукаємо якоїсь особливої художньої цінності в цих роботах, головне — результат, — запевняє волонтер Вікторія Шинкаренко. — Є випадки, коли пацієнт не може тримати ложку в руці, проте малює. Одні не можуть писати картини самі — примотуємо пензля до руки, в інших від поранення відмовив правий бік — вчимо малювати лівою рукою.

Віктор ШУБЕЦ, підполковник, прес-офіцер Міністерства оборони України в Рівненській області.
Фото автора.