Погоджувальна рада

Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде останнім цього року. І хоча Держбюджет на 2019 рік ухвалено вчасно, а не як не раз бувало раніше — під «ялинку», у  народних депутатів перед Новорічними святами ще вдосталь роботи і завдань. Зокрема, Верховній Раді належить визначитися щодо мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, дія якого завершується 1 січня, низки економічних та безпекових законопроектів.

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Олексій Гончаренко, Степан Кубів.

 

Ірина Луценко, Вадим Новинський, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

На початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та керівників парламентських комітетів Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав про роль і значення парламенту в становленні єдиної Помісної Православної Церкви України.
«У суботу, 15 грудня, відбувся довгоочікуваний Помісний Право-славний Собор, і ми отримали нашу омріяну Українську Помісну Православну Церкву», — сказав А. Парубій, котрий на запрошення Вселенського Патріарха Варфоломія був учасником історичного Собору. Глава парламенту нагадав, що в червні 2016 року Верховна Рада прийняла звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія. Згодом, у листопаді 2016 року, відбулася зустріч Голови Верховної Ради з Варфоломієм, на якій було детально обговорено стратегію утворення Помісної Православної Церкви в Україні. Потім було створено спеціальну комісію.
«Минуть роки, а ми будемо згадувати цей історичний день», — наголосив А. Парубій і привітав новообраного Предстоятеля Помісної Православної Церкви України — митрополита Епіфанія, побажавши йому наснаги у служінні. Голова Верховної Ради також висловив подяку Вселенському Патріарху Варфоломію за «опіку над українським народом», за його мужність і молитви. Окрему подяку А. Парубій висловив екзархам Вселенського Патріарха в Україні —  владикам Еммануїлу, Даниїлу та Іларіону.
Глава парламенту повідомив, що після Собору він провів зустріч у Верховній Раді з екзархами і нагородив їх Почесними Грамотами Верховної Ради України. Митрополит Еммануїл, у свою чергу, передав Андрію Парубію запрошення Вселенського Патріарха Варфоломія прибути на Фанар 6 січня, де має відбутися передання Томосу про автокефалію. А. Парубій запросив Варфоломія виступити у Верховній Раді.
Упродовж тижня парламент розгляне три тематичні блоки питань. Зокрема, у вівторок, 18 грудня, блок питань нацбезпеки та оборони, проект закону про приватну детективну діяльність. У середу — традиційно питання ратифікації. У четвер — питання паливно-енергетичного комплексу та блок аграрної політики. Голова Верховної Ради запевнив, що до порядку денного буде включено всі законопроекти щодо мораторію на продаж землі сільгосппризначення, які зареєстровано в парламенті.
Заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олексій Гончаренко наголосив на потребі ухвалити закони, які законодавчо врегулюють назви церков в Україні та питання власності релігійних громад. На його думку, потрібно законодавчо врегулювати питання захисту майна релігійних громад, щоб «не відбувалось жодного хаосу та зазіхань».
Лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак серед основних цьогорічних здобутків парламенту назвав ухвалення закону про тимчасово окуповані території Донбасу, на-брання з лютого 2018 року чинності законом про призначення дострокової пенсії за віком для членів сімей загиблих під час Революції Гідності, а також законом, який передбачає безстрокове встановлення групи інвалідності для осіб, які втратили кінцівки, а для учасників АТО — безстроково та на ступінь вище. Політик також нагадав, що за ініціативою депутатів «Народного фронту» наступного року відбудеться вже третє підняття заробітної платні військовослужбовцям, працівникам поліції та рятувальникам.
Лідер фракції «Самопомочі» Олег Березюк пригадав, яким непростим був для українців шлях до відстоювання своєї віри та духовних прав. «І дуже хотілося б, щоб державні чиновники не просто прикривалися прекрасним періодом духовного ренесансу, а своїми діями стверджували його», — сказав політик.
Лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко привітала Україну зі створенням Помісної Церкви та обранням її Предстоятеля. «Такі події стають переломними для нації, для того, щоб, об’єднуючись, ми ставали ще сильнішими та успішними», — сказала політик.
Фракція наполягає на ухваленні законопроекту № 5476 про мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення, а також на включенні до енергетичного блоку питання про скасування рішення щодо підвищення ціни на газ.
У свою чергу голова фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський, коментуючи проведення Об’єднавчого Собору, стверджував, що «розкол лише поглибився» та що «ми можемо стати свідками нових захоплень храмів». Тому фракція наполягає на ухваленні законопроекту № 6200 про внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо права власності та права користування релігійних організацій на майно).
Фракція Радикальної партії пропонує в середу, 19 грудня, провести закрите засідання Верховної Ради для обговорення наслідків введення воєнного стану, заявив лідер фракції Олег Ляшко. Фракція також наполягає на продовженні мораторію на продаж землі сільгосппризначення та зниженні ціни на газ для населення.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко також відзначила, що «здійснилася мрія мільйонів українців про Українську Помісну Православну Церкву». Парламентарій закликала Верховну Раду проголосувати закони про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівель продукції в оборонному секторі та закон про військових капеланів. 
Перший віце-прем’єр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, підбиваючи підсумки співпраці уряду та парламенту за рік, зокрема, відзначив дерегуляцію та захист прав бізнесу, покращення бізнес-клімату, заохочення інвестицій, інновацій, модернізацію промисловості. Від імені уряду С. Кубів подякував парламенту за ухвалення законів зі списку ТОП-35, серед яких — так званий закон «Маски-шоу стоп», про полегшення процедур на митниці, розширення «єдиного вікна», спрощення розробки та видобутку українського газу, нове законодавство про процедуру банкрутства, закон про товариства з обмеженою відповідальністю та інші.
Під час виступів від комітетів перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський звернув увагу на те, що з нового року набуває чинності закон про ринок електроенергії, однак жоден постачальник електроенергії ще не взяв участі в тендері. Парламентарій закликав прийняти законо-проект про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги, та коригування цін/тарифів на комунальні послуги (№ 9406).
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський звернувся до голів комітетів і лідерів фракцій з проханням підтримати законопроект № 9122 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом. Глава комітету відзначив, що міжнародна військово-технічна допомога може бути отримана лише тоді, коли буде внесено зміни до законодавства, які дають змогу Мін-
оборони укладати прямі контракти.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

«Питання автокефалії Православної Церкви України — це питання, яке вийшло далеко за межі релігії. Це питання національної безпеки. Ми назавжди розірвали московські духовні пута. Росія — країна агресор — уже не має монопольного права втручатися в духовне життя православних українців».