Сесія Чернігівської облради затвердила бюджет області та низку цільових регіональних програм у сфері економічного розвитку, покращення стану автомобільних доріг місцевого значення, матеріально-технічного забезпечення військових частин, соціальної підтримки учасників російсько-української війни та членів їхніх сімей і добровольців. На виконання останньої передбачено майже 16 мільйонів гривень.
Доходи обласного бюджету передбачені у сумі більше 6 мільярдів гривень, у трохи меншій сумі — видатки, тож кошторис збалансований.
На пропозицію депутатів у бюджеті має бути додатково передбачено кошти на відкриття кардіологічного відділення на базі обласної лікарні та на оздоровлення дітей. Депутати запланували нарощування темпів виробництва, збільшення обсягів експорту продукції на 8 відсотків, залучення в економіку краю майже 10 мільярдів гривень інвестицій.
Низка обласних медичних закладів отримала статус комунальних некомерційних підприємств, що має посприяти їхній самостійності для надання ефективної та своєчасної медичної допомоги мешканцям області.
Регіональна програма розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2019—2022 роки передбачає кількаразове зростання обсягів фінансових надходжень та сприятиме відновленню і розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення з урахуванням маршрутного принципу та соціально-економічних пріоритетів розвитку регіонів і держави в цілому. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, сягає 3 мільярди 346 мільйонів гривень, надходження яких передбачається у вигляді субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, а також від інших джерел.
Депутати також проголосували за зменшення орендної плати деяких громадських організацій, затвердили рішення з поліпшення екологічної ситуації та підтримали призначення нових керівників обласного молодіжного театру та музичного коледжу імені Левка Ревуцького.
В області стане більше на один ландшафтний заказник, адже облрада підтримала громадську ініціативу стосовно створення заказника «Бакумова гора» на площі 16 га без вилучення земельних ділянок між селами Манжосівка, Єгорівка та Дідівці Прилуцького району.
«Одним із основних завдань на наступний рік стане максимальне сприяння тому, щоб усі ці програми виконувалися і фінансувалися у повному обсязі», — зазначив голова Чернігівської облради Ігор Вдовенко.
Крім того, прийнято звернення до керівництва держави і міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика щодо критичної ситуації, спровокованої неправомірними діями посадових осіб Міністерства енергетики та вугільної промисловості та державного концерну «Укрторф» стосовно державного підприємства «Чернігівторф». Депутати звернулися до керівництва держави й щодо негативних наслідків внаслідок поштової реформи, яка проводиться нинішнім керівництвом «Укррпошти».

Чернігів.