Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки на Вінниччину особливо наголосив на великому значенні утворення єдиної помісної Православної церкви не лише для духовного життя, а й для держави загалом.

«Це надзвичайно важлива духовна складова нашої незалежності. Аж ніяк не менш важлива, ніж Акт про державну незалежність і референдум про державну незалежність, які були у 1990-му і 1991 роках. Оформлення української незалежності зараз зі створенням української помісної святішої Православної церкви стало міцнішим», — наголосив П. Порошенко, виступаючи перед вінничанами, повідомляє прес-служба глави держави.
Президент узяв участь у подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці. До собору було внесено Томос про автокефалію Православної церкви України (на знімках).

Після молебня глава держави привітав усіх присутніх із Різдвяними та Новорічними святами. «Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році, — зауважив Петро Порошенко. — Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути свідками... Ні, не свідками, бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово — української, святішої церкви».
Президент особливо подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за рішучість, сміливість, віру і мудрість у вирішенні питання про створення Православної церкви України. «Незважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації — країни-агресора, прямі погрози, погрози йому, погрози церкві, він це зробив», — сказав Петро Порошенко. А також подякував Митрополиту Епіфанію та всім ієрархам, які прийняли рішення об’єднатися. «Бо об’єднання і єдність — це те, чого зараз вкрай потребує Україна», — сказав глава держави. За його словами, на сьогодні Вінниччина посідає перше місце за кількістю православних парафій, які вирішили приєднатися до ПЦУ.
Під час виступу на площі біля собору у Вінниці Президент наголосив, що робота над створенням незалежності ще не завершена. За його словами, це початок для духовної роботи, і щодня до Православної церкви України приєднуються нові парафії.
«Це лише початок. І нам як і раніше, а може, навіть і більше, потрібна наша єдність. Як у молитві: «Боже, нам єдність подай». І Господь подав нам єдність, і ніхто вже не здатен зупинити Україну і українців у нашій роботі і нашому шляху по розбудові власної держави. Ніхто не здатен зупинити українців, які відходять геть від Російської імперії і Радянського Союзу. Ніхто не здатен зупинити Україну і українців, які знімають ярмо московської церкви і московської імперії», — наголосив Президент. «Ніхто не здатен зупинити українців на шляху до нашої свободи, до Європейського Союзу», — додав він.
Водночас Президент акцентував особливу увагу на тому, що церква має бути захищена від впливу держави, особливо від впливу іноземної держави. «Двері кожного храму мають бути відкриті перед українцями. І українець не має питати, якого патріархату церква, бо він до Бога йде. І вся церква має бути єдина», — сказав П. Порошенко.
А в райцентрі Калинівка на Вінниччині Президент відвідав всеукраїнське свято сатири і гумору, присвячене 185-й річниці від дня народження талановитого українського поета, фольклориста, перекладача, лікаря, громадського діяча Степана Руданського. Глава держави поспілкувався з місцевими мешканцями та гостями. Цей захід у Калинівському районі проводять із січня 1981 року. Започатковане свято було як районне, згодом стало обласним, і вже вісім років як набуло статусу всеукраїнського. У програмі заходу були виступи творчих колективів та гумористів, щедрування та посівання. Гості також могли скуштувати народні страви, подивитись на традиційні козацькі розваги, ознайомитися з виробами майстрів народних промислів, відвідати дитячі атракціони та ярмарки.

Факт

На сьогодні Вінниччина посідає перше місце за кількістю православних парафій, які вирішили приєднатися до ПЦУ.

Фото Михайла ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).