Церковне життя передбачає багато демократичних засад. Що це саме так, засвідчили нещодавні події в селі Красноволя Маневицького району. В неділю, 13 січня, місцева громада не дозволила керуючому Волинською єпархією УПЦ Московського патріархату єпископу Волинському і Луцькому Нафанаїлу зайти до Свято-Михайлівського храму, який не так давно перейшов до Православної церкви України (на знімку). Про це повідомив у Фейсбуці голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Зазначимо: віряни з сіл Красноволя та Погулянка ще 30 грудня 2018 року зібрали підписи щодо переходу парафії до Православної церкви України. Приблизно 90 відсотків парафіян підтримали таку ініціативу.
Аби завадити прийняттю такого рішення, на збори в Красноволю в переддень нового року приїхали священики УПЦ МП з сусідніх сіл і агітували людей не переходити до ПЦУ, оскільки вважають такі дії незаконними, а також обіцяли громаді «зустріч у суді». Проти переходу виступив і настоятель місцевого храму Андрій Геналюк, заявивши, що збори, на яких громада вирішила перейти до новоствореної Православної церкви України, відбулися нелегітимно.
— Сьогодні у село Красноволя, громада якого провела процедуру переходу в Православну церкву України, приїхав єпископ Луцький та Волинський РПЦ Нафанаїл з іншими священиками, я так розумію, щоб показати, що ніякого переходу немає, — зазначає в соцмережах Андрій Линдюк. — Але їх у храм місцеві жителі не допустили. Отже, остання спроба залишити громаду в Російській православній церкві не вдалась! Шаную всі конфесії, які є на території району, і буду в межах законів України всім забезпечувати додержання прав та свобод. Але якщо Церква має свій центр управління в Москві, то про це потрібно прямо говорити людям, і тим, хто бажає служити чи молитись саме в такій Церкві, ніхто не перешкоджатиме.
— Ніхто в Красноволі храму не захоплював, і на богослужіння у церкву впустили всіх без винятку парафіян, — коментує події недільного дня сільський голова Федір Світач. — Зібралася громада вранці біля храму. Прийшов настоятель Андрій Геналюк. Його запитали, в якій він церкві. Він відповів, що в Українській православній. Я уточняю: «Московського патріархату?» Він каже: «Так, Московського патріархату». Люди запитали: «Будете, батюшко, переходити разом з громадою, чи не будете?» Він відповів: «Не буду». Люди стали перед входом і сказали: «Якщо ви не переходите, ми до церкви вас не пустимо». Потім приїхав владика Нафанаїл, і з ним ще кілька священиків Московського патріархату. Повідомили, що їх запросив настоятель храму. Їх до церкви теж не впустили.
При цьому не було ніяких силових протистоянь, навіть натяку на них. У нас є відео, підтвердження того, що все відбувалося мирно. Півгодини десь тривала суперечка, а потім священики Московського патріархату пішли геть.
Тільки Андрій Геналюк попросив дозволу зайти в храм і забрати чашу: мовляв, це власність не громади, а іншого священика, у якого він її взяв для тимчасового використання. А як уже все закінчилося і благочинний ПЦУ Маневицького району Андрій Закидальський став звершувати богослужіння, то двері були для всіх відкриті, як і в кожному храмі.
Дещо по-іншому відбувалися події в селі Новостав Горохівського району, де в неділю, 13 січня, на зборах громада церкви майже одноголосно проголосувала за перехід до Православної церкви України, а настоятель храму підтримав рішення парафіян. Під час голосування ніхто з присутніх не висловився проти, лише троє утрималися.
— Нам нескладно було прийняти таке рішення, адже ми давно мріяли про свою канонічну церкву. У нас давно служба відбувається українською мовою, всі требники та інша література, потрібна для Служби Божої, у нас давно є. Перед проведенням зборів ми знали, що люди підтримують наш перехід, адже в свята церковний хор ходив колядувати, і ми зібрали підписи парафіян, — розповідає учасниця зборів Марія Маслічук. —Нам була важлива думка нашого священика, адже багато років отець Віктор Павленко молиться за нас. Дуже не хотіли, щоб у нас був свар у церкві. Настоятель храму прийняв рішення своєї пастви. Все відбувалося мирно і радісно.
Уже найближчим часом громада повідомить про своє рішення керуючому Волинською єпархією УПЦ МП єпископу Нафанаїлу і керуючому Волинською єпархією ПЦУ митрополиту Михаїлу.
Станом на 13 січня вже п’ять парафій УПЦ Волині перейшли в Православну церкву України.

Волинська область.

Фото з сайту volyn.church.ua