Наприкінці минулого року у Верховній Раді зареєстровано проект змін до статті 8 закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування. Його спрямовано на оптимізацію розміру єдиного внеску для підприємств учасників бойових дій. Серед авторів законопроекту — представники різних парламентських фракцій та позафракційні народні депутати.
Одним зі стратегічних орієнтирів економічної політики держави має стати створення і підтримка максимально сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу ветеранів, а також працевлаштування ветеранів та членів сімей загиблих. Такий наголос роблять автори запропонованих змін у пояснювальній записці, яка супроводжує законопроект. Ветерани російсько-української війни можуть стати потужним каталізатором змін соціально-економічного характеру, сприяти сталому розвитку економіки в регіонах та стабільності наповнення бюджетів, зазначають законотворці. На їхню думку, долучаючись до підприємницької діяльності та відкриваючи свій власний бізнес, люди легше долатимуть важкий перехід від війни в мирне життя.
Над тим, щоб зменшити єдиний соціальний внесок для бізнесу, заснованого учасниками бойових дій, працює й Міністерство у справах ветеранів, зауважила його очільниця Ірина Фріз. Законопроект, над яким нині працюють у Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, вона назвала «невеликим послабленням для ветеранів, які хочуть заснувати свій бізнес, і для підприємців, які наймають ветеранів на роботу». Згідно із законопроектом № 9335, єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування для підприємців, які беруть на роботу учасників бойових дій, членів сімей загиблих, повинен становити 8,41 відсотка. Якщо серед засновників підприємства хоча б половина — учасники бойових дій, то вони сплачуватимуть ЄСВ у розмірі 5,3 відсотка. Для інших категорій населення ставка ЄСВ становить 22 відсотки.
Ірина Фріз висловила сподівання на те, що зареєстрований законопроект ухвалять уже найближчим часом і це допоможе ветеранам розпочати свою справу.
Окрім такої законодавчої ініціативи, в уряді працюють і над іншими способами сприяння інтеграції учасників російсько-української війни в мирне життя. Так, фахівці Міністерства у справах ветеранів уже розробляють програму підтримки ветеранських стартапів. За словами І. Фріз, із цього приводу ведуться переговори з державним банком і вже досягнуто певних домовленостей.

Вл. інф.