Рішення ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини) стосовно захисту прав 24 моряків, незаконно захоплених Росією в полон, буде на користь України. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв (на знімку).

«Європейський суд з прав людини, я можу передбачити це на 99 відсотків, винесе рішення, що вони є військовополоненими і їх треба звільнити, бо утримуються вони Росією незаконно», — сказав він.

За словами Сергія Алєксєєва, українські моряки, захоплені Росією 25 листопада в полон, були на службі і виконували завдання командування, тому є військовополоненими і до них має бути відповідне ставлення. Проте російська сторона не визнає цього факту, чим порушує їхні права, гарантовані, зокрема, Женевською конвенцією, повідомляє прес-служба народного депутата.

«Тому треба максимально швидко звільнити наших моряків з цього полону. Саме задля цього Україна звернулась до Європейського суду з прав людини, щоб визнати їх військовополоненими», — сказав він.

Що ж до перспективи ухвалення Верховною Радою рішення щодо надання морякам статусу військовополонених, то, за словами Сергія Алєк-
сєєва, на рішення ЄСПЛ це не вплине.

«І незалежно від того, прийме Верховна Рада це рішення чи ні, на рішення ЄСПЛ це не вплине. Це більше політичний акт, щоб показати міжнародній спільноті консолідовану позицію України», — наголосив він.

Нагадаємо: напередодні ПАРЄ ухвалило резолюцію «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.