За період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання у Комітеті Верховної Ради України у справах ветеранів та осіб з інвалідністю (далі — Комітет) відбулось 9 засідань Комітету, на яких розглянуто 27 питань. За цей період Верховною Радою України прийнято в цілому 5 законодавчих актів України, з підготовки яких Комітет визначено головним, а загалом за період з 2014 року — 30 законодавчих актів.

Прийнятими законами врегульовано такі важливі для ветеранів та осіб з інвалідністю питання:

— Законом України від 18 вересня 2018 року № 2542-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій» надано право малолітнім і неповнолітнім в’язням концтаборів періоду Другої світової війни на пільги зі сплати за житлово-комунальні послуги без урахування доходу сім’ї та пільговий проїзд в громадському транспорті; прирівняно в пільгах до інвалідів війни і учасників бойових дій реабілітованих жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму на території України 1917—1991 років, які були необґрунтовано засуджені за свою політичну діяльність і відбували покарання у вигляді позбавлення волі або примусового приміщення до лікувальних установ; внесено відповідні зміни до інших законодавчих актів, в яких дублюються окремі пільги;

— Законом України від 2 жовтня 2018 року № 2581-VIII «Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну «особа з інвалідністю» та похідних від нього» внесено зміни до 75 нормативно-правових актів та приведено їх у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї в частині заміни слів «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства», «інвалід війни» в усіх відмінках і числах відповідно словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни» у відповідних відмінках і числах;

— Законом України від 6 грудня 2018 року № 2640-VIII «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» приведено пункт 16 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у відповідність до норм Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», посилено соціальний захист учасників боротьби за незалежність України у XX столітті шляхом надання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ», Української народної революційної армії (УНРА), Організації народної оборони «Карпатська Січ», Української військової організації (УВО), збройних підрозділів Організації українських націоналістів і відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» визнані борцями за незалежність України у XX столітті. Порядок надання статусу учасника бойових дій зазначеним особам встановлюється Кабінетом Міністрів України. Закон набере чинності з 26.03.2019;

— Законом України від 17 січня 2019 року «Про соціальні послуги» передбачено врегулювання правовідносин щодо надання соціальних послуг особам, які відносяться до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах, за результатом визначення їхніх потреб. Цим Законом визначено базові соціальні послуги, надання яких гарантується органами місцевого самоврядування та міськими і районними держадміністраціями. Введення Закону в дію передбачено з 01.01.2020.

В межах реалізації контрольної функції на засіданнях Комітету було заслухано низку питань, основними з яких є питання щодо реалізації права учасників АТО на забезпечення житлом та щодо стану реалізації Закону України від 13 березня 2018 року № 2325-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років». Комітет також тримав на постійному контролі питання виконання бюджетних програм в частині соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та осіб з інвалідністю.

До Комітету надходило багато звернень як окремих громадян, так і громадських організацій щодо проблем, які виникають в процесі реалізації законів і регулюються підзаконними нормативно-правовим актами. З метою врегулювання таких проблем Комітетом налагоджено ефективну взаємодію з відповідними органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Таким чином протягом дев’ятої сесії були вирішені, зокрема, питання забезпечення права дітей учасників бойових дій, які навчаються у вищих навчальних закладах, на безоплатне проживання у гуртожитках; проблемні питання постановки учасників антитерористичної операції на квартоблік тощо.

Найважливішим досягненням своєї роботи за цей період Комітет вважає утворення Міністерства у справах ветеранів України.

22 листопада 2018 року Верховна Рада України підтримала подання Уряду про призначення Ірини Фріз Міністром у справах ветеранів України (Постанова Верховної Ради України № 2624-VIII). На виконання зазначеної Постанови 28 листопада 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 986 «Питання діяльності Міністерства у справах ветеранів України», якою визначено перелік конкретних заходів, необхідних для утворення зазначеного Міністерства, встановлено терміни прийняття нормативно-правових актів, необхідних для забезпечення його функціонування, та органи влади, відповідальні за їх підготовку. На засіданнях Комітету 5 грудня 2018 року та 16 січня 2019 року Міністр у справах ветеранів України І. Фріз поінформувала членів Комітету про стан реалізації вказаної постанови Кабінету Міністрів України. Міністр та члени Комітету підтвердили свою готовність до подальшої плідної співпраці у вирішенні нагальних питань соціального захисту ветеранів.

Олександр ТРЕТЬЯКОВ,

голова Комітету.