2 лютого сплив 60-денний термін, який Сполучені Штати дали Росії для того, щоб вона повернулася до виконання зобов’язань, передбачених Договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД). І, оскільки Кремль відповів на ультиматум Вашингтона тільки риторикою, держсекретар США Майкл Помпео оголосив про початок виходу США із договору. Якщо протягом шести місяців, поки триває процедура, Росія не повернеться до виконання положень договору, Держдеп передасть РФ офіційну заяву про вихід, повідомив Помпео, інформує «Голос Америки». «Порушення Росією піддали великому ризику життя мільйонів європейців та американців… Наш обов’язок — відповісти належним чином», — цитує його AFP.

Нагадаємо: в США вважають, що РФ порушила домовленості, коли створила ракету 9М729 (за класифікацією НАТО — SSC-8), яка здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить договору. Рішення США підтримали в НАТО.

Москва звинувачення заперечує. У неділю МЗС РФ виступило із заявою, в якій повідомило, що РФ призупиняє участь у договорі. Водночас Москва звинуватила США і НАТО у намірі «остаточно зламати систему контролю за озброєнням», а європейських союзників США в тому, що ті «сліпо йдуть курсом американської політики». 

Тим часом у Європі закликають РФ відмовитися від ракети SSC-8 заради порятунку ДРСМД. «Росія, як і раніше, має можливість відмовитися від крилатої ракети для порятунку ДРСМД», — заявили, зокрема, в МЗС ФРН.