Передвиборний процес накладається на роботу парламенту, водночас робиться все можливе, щоб, незважаючи на будь-які протистояння, Верховна Рада могла продуктивно працювати. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада», коментуючи основні законодавчі досягнення минулого пленарного тижня.
 

Емоції не зашкодили

Загалом було ухвалено вісім законів у цілому і дві постанови. Голова Верховної Ради назвав тиждень продуктивним, хоча питання були об’ємні. «Багато з тих законів, які ми ухвалили, — це не просто чергові закони, — це рішення, за якими стоять долі мільйонів людей», — наголосив А. Парубій. Серед ухвалених документів очільник парламенту назвав постанову про звіт ТСК Верховної Ради України про проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів та постанову щодо розслідування фактів щодо зловживань у концерні «Укроборонпром». «Оскільки питання резонансні, то парламент не міг їх пройти коротко — розглядали півтори години», — зауважив А. Парубій.

Парламент ухвалив важливий закон про трансплантацію: «Цей закон про порятунок життя чекали тисячі конкретних людей. Вважаю, він має величезне значення, я чую це і від міністерства, і від багатьох людей з цієї галузі».

Верховна Рада виконала і міжнародні зобов’язання — зокрема, ухвалено дві ратифікації, важливі для уряду, які не мали бути відтермінованими у часі, — це угоди з Катаром. Окремо  А. Парубій відзначив закони з блоку питань екології. 

Минулого пленарного тижня були підтримані зміни до Державного бюджету, які передбачають підтримку місцевих громад і спрямування їм коштів.

Гарантії безпеки

Також було розглянуто питання безпеки і оборони. «Надзвичайно важливим і невідкладним серед них був закон про допуск іноземних військ на територію України для спільних міжнародних навчань», — відзначив А. Парубій. Він нагадав, що тільки Верховна Рада може ухвалювати таке рішення і дозволяти спільні міжнародні навчання. «Усі навчання, які проходять українські військові спільно з колегами зі Сполучених Штатів Америки, Канади, могли бути під загрозою, якби Верховна Рада України не прийняла цей закон, — уточнив глава парламенту. — Фактично, ми дали можливість, щоб не просто наші воїни проходили спільні навчання з партнерами з НАТО, а також для того, щоб кораблі Британії, Сполучених Штатів могли бути в Чорному морі, у портах Одеси як гаранти безпеки і як демонстрація наших союзницьких відносин». Під час інтерв’ю Андрій Парубій підписав цей документ та передав на підпис Президенту України. «Переконаний, що його невідкладно підпише і Президент України, і ми для нашого сектору безпеки можемо продемонструвати, що ніякі політичні пристрасті не зупинять Верховну Раду, особливо коли йдеться про питання безпеки і обороноздатність країни», — резюмував Голова Верховної Ради.

Корупціонерів мають покарати

Відповідаючи на запитання щодо можливої реакції парламенту на звинувачення з боку журналістів щодо можливих зловживань на державному концерні «Укроборонпром»,  А. Парубій зауважив, що це було одне із дискусійних питань. Він нагадав, що Верховна Рада свого часу провела ключові рішення, створивши антикорупційні органи, які мали би і розслідувати питання корупції, — НАБУ і САП. «Але і окрім того, існують і форми парламентського контролю, це ТСК, — зауважив глава парламенту. — І, власне, Верховна Рада прийняла рішення надати об’єктивну фахову оцінку з приводу того чи іншого зловживання».

«Якщо є зловживання, якщо є факти злочину, має бути найсуворіша відповідальність за будь-які з цих фактів, — переконаний      А. Парубій. — Мають передусім працювати фахові інституції, але також і має бути парламентський контроль».

Дискусія у парламенті, за словами А. Парубія, стосувалася вибору: чи створювати нову ТСК, чи доручити вже існуючій розслідувати оприлюднені факти. «І оскільки ще минулого року Верховною Радою України була створена Тимчасова слідча комісія на ту ж тематику про розслідування зловживань у секторі оборони, то фактично більшість депутатів зійшлися на тому, що необхідно цій комісії, яка вже є, яка вже напрацьована, яка створювалася з усіх представників фракцій, доручити невідкладно вивчити ті факти, які були озвучені в ЗМІ, невідкладно доповісти інформацію перед Верховною Радою України», — сказав він.

Голова парламенту нагадав, що постанова, ініційована головами фракцій «Народного фронту» і БПП Максимом Бурбаком і Артуром Герасимовим, була підтримана більшістю народних депутатів, щоб не затягувати процес. «Нам це дозволило прийняти дуже швидке рішення, бо формування нової ТСК — це, насправді, дуже довга процедура», — зауважив А. Парубій. За його словами, від моменту ініціативи має минути п’ять днів, поки фракції подадуть своїх представників до складу ТСК, і тільки після цього постанова може бути зареєстрована. При цьому він наголосив, що якщо звинувачувальні факти підтвердяться, то «чиновники, які причетні до будь-яких зловживань, мають бути жорстоко покарані».

Питання ідентичності і не тільки

Коментуючи початок розгляду минулого пленарного тижня Верховною Радою у другому читанні проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної, Андрій Парубій висловив думку, що «ухвалення рішення тепер стає незворотним», і тепер «будь-які спроби перешкоджати цьому процесу не матимуть жодної перспективи». Голова Верховної Ради наголосив, що питання про функціонування української мови, «як і інші питання національної ідентичності, становить фундамент розвитку держави, є поза політикою і поза часом». І від того, сказав політик, наскільки суспільство буде консолідованим і опиратиметься на свою традицію і ідентичність, настільки воно буде здатне давати відсіч агресору.

«Питання мови — це не тільки питання ідентичності. На цьому етапі — це питання безпеки для України», — підкреслив А. Парубій. При цьому глава парламенту зауважив, що «при розгляді цього питання не може бути жодних порушень, аби не було підстав для оскарження його норм». Він нагадав, що для розгляду законопроекту у другому читанні всі процедури пройдено вчасно: «Ми дочекалися висновку комітету і юридичного управління, які опрацювали усі поправки, а їх більше двох тисяч, минув тиждень від моменту оприлюднення на офіційному сайті Верховної Ради України переліку поправок, всіх порівняльних таблиць до того моменту, коли розпочався розгляд». Разом із тим, за словами А. Парубія, «важко передбачити, як довго триватиме розгляд через активність авторів правок».

Водночас Голова Верховної Ради нагадав, що в Україні є окремий закон про мови національних меншин, який регулює норми їх використання, а закон про українську мову — це закон про її захист. Політик закликав розвіяти всі міфи навколо закону та захистити його від дискредитації. За його словами, «цей закон написаний повністю у відповідності до європейських норм і стандартів, багато взято з французького законодавства». І наразі одне з головних завдань — провести широку просвітницьку роботу, розвінчати міфи, які навіюються російською пропагандою проти закону про мову, та всі нісенітниці, якими лякають суспільство, і показати, що цей закон об’єднує і творить майбутнє».

Голова Верховної Ради висловив переконання, що компромісні положення законопроекту зможуть об’єднати зал під час його розгляду. «Не маю сумнівів, що ми вийдемо на позитивне голосування, що закону про українську мову бути, і політичні емоції не перешкоджатимуть його проходженню», — наголосив Голова Верховної Ради і спрогнозував ухвалення закону про українську мову найближчим часом.

Факт

До проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д) надійшло понад дві тисячі поправок.

Фото Андрія СТЕПАНЕНКА.