У суботу, 9 березня, у Києві та у Черкасах активісти партії «Національний корпус» і ГО «Національні дружини» таки влаштували «День гніву», що його анонсували раніше. Опівдні учасники акції проти корупції в «Укроборонпромі» під гаслом «Свинарчуків — за ґрати!» зібралися на столичному Майдані Незалежності й рушили на Банкову, до адміністрації Президента. Серед вимог організаторів «Дня гніву від Національного корпусу» — арешт учасників корупційних схем в «Укроборонпромі» (Ігоря й Олега Гладковських, Віталія Жукова, Андрія Рогози, керівників держпідприємств) і максимальні терміни покарання для них.

Шлях до будівлі АП мітингувальникам перепинила поліція й Нацгвардія. Між ними виникла бійки, у юрбі розпилювали сльозогінний газ. У результаті сутичок постраждали двоє поліцейських і нацгвардієць. Одного правоохоронця з хімічним опіком очей госпіталізували, йдеться в повідомленні Нацполіції України на Фейсбуці.

Другу серію «Дня гніву» представники Нацкорпусу й Нацдружин ближче до вечора організували в Черкасах, де того дня перебував глава держави. Як передає наш черкаський кореспондент Лідія ЛІСОВА, під час виступу Петра Порошенка на площі імені Богдана Хмельницького кілька десятків активістів намагалися прорватися до сцени з вимогою негайно покарати фігурантів корупційного скандалу в «Укроборонпромі».

Зав’язалася штовханина між активістами та поліцією. У хід пішли димові шашки, фаєри і сльозогінний газ. Нацкорпусівці намагалися зупинити кортеж Президента. У результаті сутичок травми отримали близько двадцяти правоохоронців і навіть начальник

Головного управління Нацполіції у Черкаській області генерал Валерій Лютий (на знімку).

Наступного дня сімох учасників заворушень було затримано і доставлено у райвідділ поліції. Відразу під приміщенням райвідділу зібрався натовп прихильників «Нацкорпусу», серед яких і міський голова Анатолій Бондаренко, з вимогою відпустити затриманих. П’ятьох активістів-націоналістів того ж вечора було звільнено з-під варти. У СІЗО залишилися керівник обласної організації «Нацкорпусу», колишній боєць полку «Азов», Дмитро Кухарчук та активіст Антон Братко. Суд визначить затриманим міру запобіжного заходу.

Пізніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков засудив дії представників «Національного корпусу», які спровокували зіткнення з поліцією в Києві та Черкасах. На своїй сторінці у Фейсбук він написав: «Будь-якому гніву є розумні межі! Те, що сьогодні на мітингу П. Порошенка в Черкасах вчинили представники Національного корпусу, — неприпустимо! Праведний гнів про корупційний злочин справедливий, але чи може він породжувати інші злочинні дії? Очевидно, ні. Очевидно, що багато серед агресивно налаштованих юнаків хотіли хардкору, а не справедливості та законності. Не буде ні розуміння першопричини обурення скандалом, ні поблажливості до бойових заслуг — так поводитися не можна — порушено кримінальне провадження — ті, хто переступив межу, повинні бути покарані. Прошу справжніх патріотів думати про країну, а не розкручувати спіраль ненависті та хаосу».

До речі, на офіційному сайті МВС України, крім інформації, що «сайт працює в тестовому режимі», жодних повідомлень немає.

Фото з відкритих джерел.